KHN na Miljoenennota: 'Het blijft onverminderd moeilijk

KHN na Miljoenennota: 'Het blijft onverminderd moeilijk

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) verwacht dat 2013 voor horecaondernemers onverminderd moeilijk blijft. De branchevereniging maakt zich verder zorgen over het eigen risico in de WW van maximaal zes maanden. Dat laat het weten na afloop van de presentatie van de Miljoenennota.

De stapeling van verhogingen van accijnzen en btw, energie- en waterheffingen in combinatie met afname van de koopkracht, is volgens KHN van zeer grote invloed op het ondernemersklimaat in Nederland. KHN verwacht dan ook dat 2013 voor horecaondernemers onverminderd moeilijk blijft.

Gisteren presenteerde het demissionair Kabinet de Miljoenennota. De nota bevatte weinig nieuws, omdat diverse partijen enkele maanden geleden al het zogenaamde Lente-akkoord bepaalden.

KHN maakt zich zorgen over het eigen risico in de WW van maximaal zes maanden. Dat is volgens KHN vooral voor het midden- en kleinbedrijf moeilijk te dragen. KHN: ‘De details rondom de vereenvoudiging van het ontslagrecht zijn nog niet uitgewerkt. Maar met wat nu al bekend is van de plannen, vreest KHN vooral het hoge eigen risico, waar voor de werkgevers geen directe lastenverlichting tegenover staat’.

De branchevereniging roept horecaondernemers op om goed op de kosten te blijven letten en vooral innovatief te zijn. KHN: ‘We moeten als ondernemers leren leven met de crisis en alle mogelijkheden om gastvrijheid te kunnen leveren aangrijpen. Gastbehoeften veranderen tijdens de crisis en dat vraagt om creativiteit en aanpassingsvermogen’.

De teruggang van de koopkracht van Nederlanders met 0,75 procent in 2013 wordt volgens KHN voelbaar in de horeca. ‘Het consumentenvertrouwen is al tijden laag. Het nieuwe kabinet moet het vertrouwen herstellen door hervormingen door te voeren, maar vooral ook door keuzes te maken wat de overheid niet meer gaat doen. Steeds het grootste deel van de lastenverzwaring bij burgers en bedrijven neerleggen is niet de juiste weg’.