Kookboek voor laaggeletterden

Uitgeverij Eenvoudig Communiceren komt met een speciaal kookboek voor laaggeletterden. 'Hutspot & couscous, het multiculturele kookboek voor thuis en in de les' moet daarnaast de integratie bevorderen.

‘De meeste kookboeken zijn voor functioneel analfabeten nog ontoegankelijk’, vertelt uitgever Ralf Beekveldt. ‘Vooral vanuit het praktijkonderwijs kwam de vraag of wij niet eens wat met kookboeken konden doen. Ze willen die met leerlingen in de lessen gebruiken om die later ook mee te geven, zodat deze jongeren na een schoolleven niet vervallen tot een dagelijkse gang naar het friethok’, aldus Beekveldt.

Het kookboek is daarom ook ontwikkeld met behulp van docenten uit het praktijkonderwijs. Omdat zij te maken hebben met leerlingen uit verschillende culturen kwam het al gauw tot een multicultureel kookboek, met gerechten uit Nederland, Marokko, China en Italië.

Op die manier moet het ook bijdragen aan de integratie van de laaggeletterde. Bij elk land staan twee menu's die bestaan uit een voor-, een hoofd- en een nagerecht. De teksten van het kookboek zijn kort, bondig en begrijpelijk en met veel foto's toegelicht.

Het kookboek biedt een handvat. Waar andere kookboeken foto's van de gerechten weergeven, gebruikt dit functionele foto's van het benodigde kookgerei. De recepten zijn in principe voor een persoon, maar er zijn ook aparte hoofdstukken met ingrediënten voor twee en vier personen.