JRE verliest zeven leden

JRE verliest zeven leden

Restaurantvereniging Jeunes Restaurateurs d'Europe heeft in 2013 zeven leden verloren. Twee restaurants hebben zich aangesloten bij de club wat het saldo op 27 brengt. Apicius uit Bakkum, De Molen uit Kaatsheuvel en Wolfslaar uit Breda zitten bij de opzeggers.

De zeven restaurants die in 2013 afscheid hebben genomen van Jeunes Restaurateurs d'Europe zijn Apicius in Bakkum, De Molen in Kaatsheuvel, Wolfslaar in Breda, Bekestein in Velzen-Zuid, De Beukenhof in Oegstgeest, Hostellerie Vangaelen in Heeze en Die Heere Sewentien uit Rosmalen. Sterrestaurant 't Schulten Hues van Peter Gast heeft tijdelijk een slapend lidmaatschap gekregen. Gast is sinds kort ook verantwoordelijk voor het vernieuwde restaurant van Hampshire Hotel Newport in Huizen dat op 15 januari is geopend. De twee nieuwe leden zijn: De Vrienden van Jacob en Mazie.

'Elke ondernemer heeft zijn eigen reden om het lidmaatschap te beëindigen. Soms is dat leeftijd. Er zit natuurlijk een leeftijdslimiet aan het lidmaatschap van de JRE, soms zijn dat andere redenen. Soms inderdaad financiële redenen,' zegt Rik Jansma (34), eigenaar van Restaurant Basiliek in Harderwijk tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van JRE bij 't Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht. Jansma heeft Lex Gaseling van Fris in Haarlem per 1 januari opgevolgd als voorzitter van de JRE.

Regels gewijzigd

De restaurantorganisatie heeft enkele verplichtingen versoepeld en leeftijdsgrenzen aangepast. 'Wij moeten ons met de JRE opstellen als een ondernemer in deze lastige tijd. Dat betekent bijsturen en schakelen. We gaan hopelijk dit jaar nog een aantal nieuwe leden aan onze club toevoegen. Er zijn een aantal wijnverplichtingen vervallen en we hebben onze leeftijdsgrenzen versoepeld. Je moest onder de 38 zijn om lid te worden, dit is in Europees verband opgetrokken naar 42 jaar. De bovengrens is van 45 opgetrokken naar 50 jaar.'

Gouden tiden voorbij

Jansma vervolgt: 'Als lid van een club moet je sommige dingen laten maar je krijgt er ook veel voor terug. Zo hebben we nog wel een huiswijnverplichting en een Champagne-afspraak met Pommery. Verder proberen we zo normaal mogelijk te doen. De gouden tijden zijn voorbij. Soms worden chefs zo opgehemeld, maar wij zijn ook maar gewoon koks die hard werken.'

Bestuur JRE 2014

Het bestuur van JRE ziet er sinds 1 januari 2014 als volgt uit:
Voorzitter: Rik Jansma, Basiliek in Harderwijk
Vice-voorzitter: André Gerrits, 't Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht
Penningmeester: Ruben van Dieten, Brasserie NL in Leidschendam
Secretaris: Lieke Dappers, La Folie in Zaltbommel
Algemeen bestuurslid: Edwin Soumang, One in Roermond
Algemeen bestuurslid: Lex Gasseling, Fris in Haarlem

Bekijk hier beelden van de nieuwjaarsbijeenkomst.