Nieuwe koffietrends op WK Barista

Nieuwe koffietrends op WK Barista

Nieuwe, opvallende koffietrends duiken op tijdens Word Barista Championship, wat op dit moment wordt gehouden in Japan. Voor Nederland doet koffietopper Rose van Asten van café De Blonde Pater in Nijmegen een gooi naar de prijzen.

Het koffiekampioenschap wordt voor de achtste maal gehouden en vindt dit jaar plaats in de Japanse hoofdstad Tokio. Het kampioenschap kent een recordaantal deelnemers van 45 landen.

Opvallende debutanten zijn dit jaar Ethiopië en Colombia, landen waar de koffieboon wordt geproduceerd. Verder zijn ook Frankrijk en Spanje niet op de deelnemerslijst.

Nog voor het kampioenschap ten einde is, zijn er volgens meervoudige Nederlands Barista-kampioen Jeroen Veldkamp drie koffietrends te signaleren. Als eerst de zogeheten El Bulli-techniek. Hierbij worden met gebruik van calcium chloride en carbon dioxide een kaviaar van espresso en een schuim van espresso gemaakt.

Verder signaleert Veldkamp de trend koffie en kaas. Verschillende deelnemers gebruikten mascarpone en presenteerden een cream van kaas op hun koffie. Ten slotte is de culinaire koffie een internationale trend. Van balsamico azijn en zout in koffie wordt niet meer raar opgekeken.

Voor ons land neemt Rose van Asten deel aan het kampioenschap. Ze komt vandaag in actie. Van Asten is Nederlands beste barista van dit moment. Ze werkt bij café De Blonde Pater in Nijmegen.

» Bekijk hier een video van Rose van Asten tijdens het WK...