Naast een omzetdaling en toename van overlast denkt 55 procent van de ondervraagde KHN-leden dat gasten in meer of mindere mate begripvol reageren op het rookverbod. 31 procent verwacht weinig tot geen begrip van de gast.
27 Procent zegt van plan te zijn om met een rookruimte te gaan werken. Van de bedrijven die aangeven te werken met een rookruimte, zegt 80 procent maximaal een kwart van de oppervlakte van de zaak te gebruiken voor een rookruimte.
Hoe kleiner het horecabedrijf hoe groter het verwachte omzetverlies, blijkt uit de rookenquête van KHN. Van de bedrijven zonder personeel verwacht 48 procent een sterke daling van de omzet.
Juist kleine bedrijven zijn van plan om met een rookruimte te werken, ondanks de te verwachten praktische moeilijkheden. Van de bedrijven die kiezen voor een rookruimte verwacht 75 procent omzetdaling, terwijl van de bedrijven die niet gaan werken met een rookruimte 51 procent een omzetdaling verwacht.
Tenslotte verwacht 80 procent van de cafés meer overlast in de omgeving door het rookverbod. Bij discotheken ligt deze verwachting op 75 procent.
KHN trekt uit de enquête als voorzichtige conclusie dat het creëren van een rookruimte vooral een defensieve maatregel is ter demping van omzetderving.
Meer weten over het rookverbod? Bekijk dan onze speciale rookpagina.