blog

Blog: ‘De horeca gaat kapot zo. De trots moet terug’

Café 17737

Waarom wil ‘niemand’ in de horeca werken? Wat gaat er fout? Jarenlang hoorde ik: als je niks meer kan, kun je altijd nog in de horeca gaan. Of: je krijgt hier een goede fooi. Maar de horeca gaat kapot zo.’

Blog: ‘De horeca gaat kapot zo. De trots moet terug’
Bram Hof

Dit zijn de woorden van Bram Hof. Horecaman in hart en nieren.  Hij is het zat: ‘slecht betalen, hard werken, lange dagen. Altijd beschikbaar zijn. Altijd lachen. Niets hiervan heeft de horeca aantrekkelijker gemaakt. Helemaal niets! We moeten weer trots worden op de horeca, de mooiste bedrijfstak die er is’

Bram Hof is bedrijfsleider bij Deining in Castricum. Hij pleit voor een betere waardering van het vak. Deining betaalt personeel meer als ze goed presteren. Zo hebben ze bijvoorbeeld een ABC-model ontwikkeld. Heel transparant: medewerkers die boven verwachting presteren, krijgen meer betaald per uur.

Deining Castricum

Deining in Castricum

Leestip:
Koks bij Kaatje bij de Sluis werken 45 uur per week

‘De horeca is weer helemaal hot. Veel nieuwe zaken en concepten en we eten meer buiten de deur. Maar als werkgever…Volgens mij wordt het tijd dat we eens in de spiegel gaan kijken. Wij hebben allemaal schuld aan het feit dat ‘niemand’ meer met plezier in de horeca wil werken. Het is wél een prachtig vak en dat moeten we laten zien. Met een normaal salaris. En een beetje redelijke cao; voor zover dat iets uitmaakt.

Dat we trots zijn op ons werk en op de tevreden gasten. In mijn beleving kun je de hele wereld aan als je in de horeca hebt gewerkt.

Trots zijn op de horeca

Stop met het wijzen naar anderen, accepteer dat het tijd is voor verandering en start zelf. Laten we weer samen trots zijn. Werken in de horeca is wel degelijk een baan en niet een bijbaantje. Met bijbehorend eerlijk salaris. Beloon je werknemers naar presteren en laat ze meedenken. Sharing is caring.

De horeca is veranderd en zoveel mooier geworden, maar er moet zoveel meer gebeuren om het weer interessant te maken voor de studenten of scholieren om het als vak te kiezen. Het is tijd voor verandering!’

Een uitgebreide reportage bekijken van Deining in Castricum?Reageer op dit artikel