nieuws

Taxibranche eist uitstel kilometertarief

Café

De taxibranche eist dat de invoering van het nieuwe verplichte kilometertarief per 1 november wordt uitgesteld. Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) gaat daarom een kort geding tegen de Staat aanspannen.

Taxibranche eist uitstel kilometertarief

Wanneer dit dient, is nog niet bekend. Dit heeft KNV zaterdag bekendgemaakt.

Het nieuwe tarief bestaat uit een startbedrag plus een bedrag voor het aantal afgelegde kilometers. Hoe lang een taxi over een rit doet, maakt voor de prijs voortaan niet meer uit.

De taxibranche wil uitstel om de ijkregels voor de meters aan te passen. Dat is nodig omdat volgens KNV uit TNO-onderzoek is gebleken dat sommige taximeters bij lage snelheden het aantal afgelegde kilometers niet of onzuiver meten. Van de zeven meters die TNO onderzocht, legden er vier de afstand die met lage snelheid werd afgelegd, niet goed vast. In ons land zijn ongeveer 15.000 taximeters in gebruik.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft de taxiwereld toegezegd dat taxichauffeurs er door het nieuwe tariefstelsel niet op achteruit mogen gaan in hun portemonnee. Maar van die belofte komt niets terecht als het aantal gereden kilometers niet correct wordt gemeten, aldus KNV.

Overigens is KNV altijd al tegen de nieuwe tariefstructuur geweest. Daarom is deze organisatie verwikkeld in een bodemprocedure tegen de Staat waarin ze eist dat de nieuwe regeling wordt afgeschaft.

Reageer op dit artikel