nieuws

Productieproblemen bij Hoegaarden

Café

Het witbier Hoegaarden is bijna op. Niet door de grote vraag op zonnige terrassen, maar door ernstige problemen bij de productie. De Belgische bierbrouwer InBev slaagt er niet in de juiste smaak en kleur te brouwen op de nieuwe locatie in Jupille. Het witbier is te bruin of smaakt niet fruitig genoeg.

Productieproblemen bij Hoegaarden

Als noodoplossing is de productie opgevoerd in de oude brouwerij in Hoegaarden zelf, wat eigenlijk al een museum had moeten worden. ‘De helft van de installatie in Hoegaarden was al afgebroken en verhuisd naar Jupille. We schatten dat we momenteel maar aan de helft van de vraag kunnen voldoen’, aldus een vakbondsman bij het bedrijf vrijdag in Het Laatste Nieuws.

In België krijgen grote supermarktketens als Carrefour niet meer geleverd, voor het eerst in de historie. In Nederland zijn de gevolgen ook merkbaar. Koninklijk Horeca Nederland (KHN) zegt dat er met name vorige week minder Hoegaarden witbier werd geleverd. Inmiddels krijgen de kroegbazen het bier weer, maar in mindere mate.

Hoegaarden is in de jaren zestig op de markt gebracht door de Belg Pierre Celis, die in zijn huiskamer een oud recept had uitgeprobeerd. Zijn bedrijf is later overgenomen door InBev, de grootste brouwer ter wereld. InBev besloot in 2006 tot verhuizing, om kosten te besparen.

Celis waarschuwde in 2006 dat de verhuizing ten koste zou gaan van de smaak. Het andere water, andere brouwketels, een andere manier van brouwen, zou de smaak aantasten.

De verhuizing van de brouwerij uit Hoegaarden leidde tot veel verzet bij werknemers en bewoners in het gelijknamige dorp. Drieduizend bierliefhebbers hielden in december zelfs een betoging.

Reageer op dit artikel