nieuws

Coen van Sprang wint NK Barista

Café

Coen van Sprang bedrijfsleider van Lebkov in Rotterdam is de beste barista van Nederland. Van Sprang won zondag 27 november het Dutch Barista Championship 2011. Met een afstand van 65 punten werd Kim Staalman van Coffee Company Amsterdam tweede.

Coen van Sprang wint NK Barista

Derde werd Jochem Verheijen van Taylor St. Baristas in Londen. Van Sprang werd vorig jaar tijdens zijn debuut bij het NK Barista derde.

Van Sprang gebruikte voor zijn espresso’s en cappuccino’s koffiebonen van hetzelfde microlot, identiek gebrand, maar met een iets andere verwerking. Het van elkaar verschillende aantal dagen dat de bessen, met daarin de groene bonen, droogden gaf een heel andere smaaksensatie.

Staalman serveerde volgens de jury de beste espresso, Van Sprang blonk uit in cappuccino en zijn signature drink. De acht finalisten gingen de strijd aan met elkaar in de Ozzo Bar in het Van der Valk Hotel in Eindhoven. Coen van Sprang vertegenwoordigt Nederland tijdens het WK in juni volgend jaar in Wenen.

Louis Claus-bokaal

Tijdens het NK werd ook de Louis Claus bokaal uitgereikt. Deze bokaal geldt als aanmoedigingsprijs voor de beste nieuwkomer in het Dutch Barista Championship. De prijs is vernoemd naar Louis Claus, de vorig jaar juli overleden eigenaar van café De Blonde Pater in Nijmegen. Kim Staalman mag de bokaal mee naar huis nemen. Van Sprang kreeg de prijs vorig jaar.

De volledige uitslag

1. Coen van Sprang Lebkov 596.0

2. Kim Staalman Coffee Company 531.0

3. Jochem Verheijen Taylor Street Baristas 470.0

4. Inge de Boer Marx o’ Larry’s 458.5

5. Marielle Fienne De Blonde Pater 455.5

6. Mark Hermens Mark’s World of Taste 422.0

7. Lisette Massop De Blonde Pater 398.0

8. Joost Vermeulen De Bakkerswinkel 396.5

Foto: @Thuisbarista/Mark Dommisse

Reageer op dit artikel