nieuws

Horeca verenigt zich tegen rookverbod

Café

Drie cafébazen uit Amsterdam en Den Haag komen in het verweer tegen het algehele rookverbod in de horeca. Daarvoor hebben zij het Platform Horeca & Ventilatie opgericht, liet ondernemer en voorzitter Paul Hermanides van de Amsterdamse horecavereniging woensdag weten.

Horeca verenigt zich tegen rookverbod

Samen met twee collega’s wil hij een verbeterd ventilatiesysteem onder de aandacht brengen van minister Ab Klink van Volksgezondheid, die het rookverbod wil vervroegen van 2011 naar 2008.

Het platform wil horecaondernemers alternatieven bieden voor een algeheel rookverbod. Volgens Hermanides zijn de ventilatiesystemen in het afgelopen half jaar zodanig verbeterd, dat de luchtkwaliteit in cafés dan ‘zuiver genoeg’ is.

Daarnaast zijn de initiatiefnemers bang voor een omzetdaling. ‘In andere landen waar een rookverbod is ingevoerd, is de omzet het eerste jaar afgenomen met 20 procent’, aldus de voorzitter van de KHN afdeling Amsterdam.

Naast Paul Hermanides, directeur van de Amsterdamse uitgaansgelegenheden Hotel Arena en Odeon, zitten de Amsterdammer Ton Poppes (Escape, De Kroon) en Hagenaar Peter Haverberg (Schlemmer, Flow) in het platform. De horecabazen zijn nu nog met zijn drieën, maar zeggen dat ook andere horecaondernemers belangstelling voor dit initiatief hebben.

Hermanides hoopt dat het regeringsmotto ‘Samen leven, samen werken’ ook voor hun bedrijfstak geldt en dat de overheid ‘open staat voor goede argumenten’ en ‘zich niet teveel vastbijt in haar eerdere standpunt’.

Reageer op dit artikel