Het evenement verwelkomt ongeveer 100 genodigden van jong en oud en belooft een dag vol authentiek Chinees eten en culturele activiteiten te worden. Het evenement vindt plaats op Plein in kunstmuseum Fenix.
Initiatiefnemer is Tim Kan, Meesterkok en culinair adviseur uit de tweede generatie overzeese Chinezen in Nederland. Zijn vader, de heer Ying Pong Kan, legde in de jaren zeventig de basis voor de familie in de Nederlandse horeca, onder meer in Schiedam. Tim Kan opende verschillende gerenommeerde restaurants in Nederland, waaronder in Rotterdam en Gouda. Sinds 2011 is hij actief in het horecaonderwijs en schreef hij meerdere lesboeken over de Aziatische keuken.
Met het initiatief bedankt de organisatie Chinese ouderen voor het stevige fundament dat zij hebben gelegd voor de Chinese gemeenschap in Nederland. Daarnaast is ook de jongere generatie Chinese
Nederlanders uitgenodigd voor het evenement.
Door verschillende generaties samen te brengen tijdens deze lunch hopen wij eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan en de rijke Chinese tradities over te dragen aan degenen die in Nederland geboren en getogen zijn.
Programma
Om 12:30 uur start ‘De volgende generatie Chinees’ feestelijk met het samen bakken van koekjes, een gezellige activiteit waarbij de gasten meteen in contact komen met elkaar en de warmte van samenzijn ervaren en proeven.
Om 13:30 uur worden de gasten vervolgens verrast met een lunch vol authentieke Chinese gerechten, die zij hoogstwaarschijnlijk direct herkennen en een gevoel van thuis oproepen. De lunch wordt met grote zorg bereid en geserveerd door gerenommeerde tweede generatie Chinese chefs.
Deze chefs, vaak geboren in de jaren -’80 en -’90, hebben de Chinese cultuur en keuken van hun voorgangers en ouders meegekregen in Nederland. Door voor de ouderen te koken, tonen zij op symbolische wijze hun dankbaarheid en creëren ze tegelijkertijd een onvergetelijke dag voor de genodigden.
Zoals de organisator Tim Kan het verwoordt: 'We bouwen een brug tussen jong en oud. Het is een prachtige manier om de band met het rijke verleden van de Chinese gemeenschap te versterken. De viering wordt afgesloten met vrolijke momenten. Door de gezamenlijke activiteiten en lunch creëren we een gemeenschap waarin Chinese ouderen zich gezien en verbonden voelen.
Onderzoek toont dat samen eten niet alleen eenzaamheid kan doorbreken, maar ook bijdraagt aan geluk, gezondheid en sociale steun. We kijken met enthousiasme uit naar deze bijzondere dag waarin tradities, smaak en vriendschap samenkomen'.
Deelnemende chefs
Een team van getalenteerde chefs neemt vrijwillig deel aan dit initiatief. Zij zullen met zorg en toewijding authentieke Chinese gerechten bereiden, zodat bezoekers kunnen genieten van smaken die diep geworteld zijn in traditie en familiegeschiedenis.
- Alexander Hong Soon Wong, Restaurant Xīn Rotterdam. Alexander Wong runt sinds eind vorig jaar restaurant Xin in het Supernova Hotel in Rotterdam. Met Xin brengt hij een eigentijdse vertaling van de authentieke Chinese keuken, geïnspireerd op zijn persoonlijke levensverhaal. Sinds April kreeg Xin erkenning van de Michelin gids.
- Sieuw Tong, zelfstandig kok. Sieuw Tong heeft bij meerdere gerenommeerde Chinese restaurants gewerkt , waaronder Asian Glories Rotterdam. Daarnaast geeft hij kookworkshops en verzorgt hij catering- van verfijnde hapjes tot complete diners- op locatie. Ook wordt hij regelmatig ingehuurd als chef en denkt hij mee in het creëren van originele en smaakvolle gerechten.
- Kim Haak, chef du cuisine. Kim Haak werkt als culinair adviseur voor internationale restaurants & hotels. Zo biedt hij advies aan deze horecalocaties, met oog voor cultuur, detail en innovatie.
- Tim Kan, Asian College Cuisine. Tim Kan biedt onderwijsondersteuning voor de Aziatische keukens.
Deelnemende partners
- Sandy Yuen, voorzitter van de Rotterdamse vereniging voor Chinese senioren: Chun Pah.
- Andrew King, oprichter Shubie’s Kitchen. Andrew komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, en heeft twaalf jaar lang in Hong Kong gewoond. Dit is een plek waar hij zich thuis voelde tussen de geuren, smaken en eettradities van de stad. Daar leerde hij niet alleen koken, maar ook wat eten werkelijk betekent: verbinding, herinnering en liefde. Andrew zal het koekjesdeeg sponsoren waarmee bezoekers op de dag zelf aan de slag kunnen om samen koekjes te maken.
Meer informatie is te vinden op de website van het event.