nieuws

Sluiting dreigt voor café dat schenkt aan dronken gast

Café

Amsterdam wil horecazaken registreren die dronken bezoekers toch nog alcohol schenken. Na drie meldingen moet de zaak dan sluiten. Ton Poppes, voorzitter van KHN afdeling Amsterdam, is onaangenaam verrast door het plan.

Sluiting dreigt voor café dat schenkt aan dronken gast

Het plan is afkomstig van Jeanine van Pinxteren, voorzitter van stadsdeel Centrum. Ze doet haar uitspraken in de Amsterdamse krant het Parool in een artikel over geweldsoverlast door overmatig alcoholgebruik. Ton Poppes is niet blij met haar uitspraak maar noemt het een politieke proefballon.

‘Wat ik zou willen, is dat net als in Liverpool bij mensen die door excessief alcoholgebruik worden opgenomen of gearresteerd, wordt geregistreerd wat de laatste tent is waar ze zijn geweest,’ aldus Van Pinxteren.

Drie keer schenken

Zo wil ze inzicht krijgen in welke gelegenheden te lang wordt doorgeschonken. Bij drie meldingen moet een berisping volgenen in het uiterste geval sluiting, vindt ze.

Een belangrijke oorzaak van het doorschenken is dat portiers vaak van hun bedrijfsleider ‘niet te moeilijk’ moeten doen bij de selectie aan de deur, aldus Van Pinxteren. ‘Het zal onze handelsgeest zijn.’