nieuws

Starbucks Amsterdam introduceert eerste Clover van Europa

Café

In de gloednieuwe concept store van Starbucks aan het Rembrandtplein in Amsterdam is de enige Clover van Europa te bewonderen. Volgens Starbucks is het Clover-koffiebrouwsysteem een van de belangrijkste innovaties in het brouwen van koffie sinds de invoering van de espressomachine.

Starbucks Amsterdam introduceert eerste Clover van Europa

De Clover is een uitvinding van industrieel ontwerper Zander Nosler. Die nam in 2004 ontslag bij zijn designbureau in Seattle om een eigen bedrijf op te zetten. Nosler had een gat gevonden in de almaar expanderende koffiemarkt: topklasse filterkoffie, per kop gezet. Met hulp van familie en vrienden en een paar andere geldschieters investeerde Nosler een miljoen in de ontwikkeling van het apparaat en verwachte er enkele duizenden per jaar van te verkopen. In 2008 nam Starbucks het bedrijf en de technologie over.

De Clover werkt zonder pods, pads of papieren filters. De barista maalt de koffie in een gangbare molen en schept het bovenin de machine. Vervolgens trekt de machine het water via een vacuüm door de koffie. De ‘koek’ die overblijft, wordt automatisch weer naar boven geduwd en door de barista met een kleine trekker in een afvalbak getrokken.

De Clover zet een verse hoeveelheid koffie, variabel van 0,15 tot 0,5 liter. Afhankelijk van de maling en de melange is de temperatuur variabel van 82 tot 99 graden Celsius. Ook de doorlooptijd kan de barista zelf regelen, die varieert van 10 seconden tot minuten. Bij Starbucks worden via internetverbinding met het hoofdkantoor per koffiesoort de watertemperatuur, koffiehoeveelheid, maalgraad en staantijd doorgegeven aan de machine.