nieuws

Starbucks durft weer te groeien in VS

Café

’s Werelds grootste koffieketen Starbucks is uit het dal gekropen. Het Amerikaanse bedrijf heeft zijn winstprognose voor het huidige boekjaar verhoogd. Ook wil Starbucks weer uitbreiden in de Verenigde Staten, na een jaar waarin saneringen de overhand hadden.

Starbucks durft weer te groeien in VS

Starbucks kwam vorig jaar in de verliezen terecht nadat de inkomsten op de Amerikaanse markt waren teruggevallen. De Amerikaanse consument koos vanwege de recessie voor goedkopere koffie bij fastfoodketens. Een probleem voor Starbucks was ook dat het in bepaalde gebieden te veel vestigingen had. Howard Schultz, de man die Starbucks groot had gemaakt, keerde terug en sneed hard in de kosten. In de VS verdwenen daardoor honderden vestigingen.

De maatregelen hebben hun vruchten afgeworpen. In het eind september afgesloten vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2008/2009 werd een winst van 150 miljoen dollar behaald. Een jaar eerder kwam er nog maar een winst van 5,4 miljoen dollar in de boeken terecht.

De omzet van Starbucks zakte nog wel, met 4 procent tot 2,4 miljard dollar. Maar daar kan met uitbreidingen een omslag in komen. Starbucks wil in het nieuwe boekjaar het aantal vestigingen op de Amerikaanse markt met honderd uitbreiden. Buiten de VS verwacht het bedrijf tweehonderd vestigingen te kunnen openen.