nieuws

Vida: Koffiepaniek onterecht

Café

Automatenbranche-organisatie Vida is woest over de publicatie die De Telegraaf wijdde aan een onderzoek van de Consumentenbond naar automatenkoffie. Volgens Vida is het verband tussen koffieconsumptie en cholesterolgehalte niet bewezen, en geldt de aanwezigheid van de gewraakte stof cafestol alleen in koffie uit fresh-brewmachines.

Vida: Koffiepaniek onterecht

Dit laat Vida-secretaris René van Winden weten in reactie op de opening van De Telegraaf donderdag, waarin werd gesuggereerd dat koffie uit de automaat dodelijk zou zijn.

Van Winden zet grote vraagtekens bij het onderzoek van de Consumentenbond, dat slechts bij 12 automaten is uitgevoerd. Eén de twee waar de bond zich op focust, die met de hoogste waarden cafestol, heeft volgens Vida een identiek zetsysteem als een machine die juist een zeer lage waarde scoort. Die zouden bij genormaliseerde omstandigheden dus hetzelfde resultaat moeten geven.

Filters

Volgens Vida, en dat meldde De Telegraaf overigens ook in het artikel, beslaan fresh-brewmachines slechts 16 procent van de zakelijke markt, waar het de consumentenbond vooral om te doen was.

Van die versgemalen koffieautomaten maakt volgens Vida een deel ook gebruik van filters, dus de 16 procent ‘dient nog beduidend naar beneden bijgesteld te worden’, aldus Van Winden.

Hart

Ook stelt Van Winden dat de relatie die de Consumentenbond legt tussen het drinken van vijf koppen verse koffie per dag en een hoog cholesterolgehalte niet wetenschappelijk is onderzocht. Volgens hem tonen diverse onderzoeken juist aan dat er geen verband is tussen koffiedrinken en hart- en vaatziekten.

De Nederlandse hartstichting zegt niet gealarmeerd te zijn door het onderzoek, maar roept de automatenbranche wel op standaard filters in de machines te monteren, voor zover dat nog niet het geval is.