nieuws

Vijfduizend liefhebbers voor drankonderzoek

Café

Maar liefst ruim vijfduizend studenten van universiteiten en hogescholen hebben zich de afgelopen maand aangemeld om tegen een vergoeding van 100 euro mee te doen aan een onderzoek naar hun drinkgedrag.

Vijfduizend liefhebbers voor drankonderzoek

Negenhonderd van hen zijn geselecteerd om vanaf januari zes maanden lang mee te doen aan het onderzoek, dat de Radboud Universiteit in Nijmegen uitvoert voor zorgorganisatie ZonMw.

Onderzoeker Carmen Voogt vroeg eind november om vrijwilligers. De aanmeldingen stroomden uit het hele land binnen. De deelnemers zijn uitgekozen op onder andere geslacht, huidig drinkgedrag, soort opleiding en woonplaats. Ze moeten vanaf 10 januari elke week een vragenlijst invullen over hun alcoholische consumpties en hun houding ten opzichte van drank, aldus de universiteit donderdag.

ZonMw wil weten hoe drankgebruik zich onder hoogopgeleide jongeren ontwikkelt en onder welke omstandigheden. De uitkomsten worden gebruikt voor een campagne om alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen.