nieuws

Wijziging Drank- en Horecawet erdoor

Café

Het wetsvoorstel om jongeren onder de zestien jaar te beboeten als ze alcohol drinken in de horeca is erdoor. De ministerraad heeft hier vrijdag 11 februari mee ingestemd.

Wijziging Drank- en Horecawet erdoor

Alcohol drinken in de horeca, maar ook op straat en in publieke ruimtes zoals stations, winkelcentra en warenhuizen wordt strafbaar voor jongeren onder 16 jaar, zo staat op de website van de Rijksoverheid.

Het kabinet wil met deze wijziging van de Drank- en Horecawet het alcoholgebruik onder jongeren strenger aanpakken. Remco Glas, voorzitter van de sector Drankverstrekkende Bedrijven van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt het goed dat nu ook jongeren zelf strafbaar zijn als ze drinken. ‘Maar er is meer nodig om alcoholmisbruik tegen te gaan. Zonder goede voorlichting komen we we er niet, zegt Glas in het dagblad NRC.

Ook de aard van de sancties zijn volgens Glas van belang voor het slagen van de wetswijziging. ‘Krijgt een jongere alleen een boete of moet hij een dag op cursus om iets te leren over de effecten van alcohol? Dat laatste is natuurlijk beter.’

Zelf verantwoordelijk

In het oorspronkelijke wetsvoorstel konden jongeren alleen op de openbare weg een boete krijgen als zij drank bij zich hebben. Met de wijziging wil het kabinet jongeren zelf verantwoordelijker maken voor het naleven van de leeftijdsgrens in bijvoorbeeld cafés en supermarkten.

Het kabinet schrapt het eerder aangekondigde voorstel dat gemeenten kunnen experimenteren met verhoging van de leeftijdsgrens van 16 naar 18 jaar voor het kopen van zwakalcoholhoudende drank.

De gemeenten gaan voortaan toezicht houden op de naleving van de Drank- en Horecawet. Nu is de Voedsel- en Warenautoriteit hiervoor verantwoordelijk.

Vergunning

De vereenvoudiging van het vergunningstelsel blijft in het wetsvoorstel staan. Als ondernemers een nieuwe leidinggevende hebben, hoeven zij voortaan geen nieuwe Drank- en Horecawetvergunning meer aan te vragen.

Reageer op dit artikel