nieuws

Wit Dickens Festijn trekt 100.000 bezoekers

Café

Ondanks een sobere dienstregeling op het spoor heeft het Dickens Festijn in Deventer dit weekeinde 100.000 bezoekers getrokken. Opvallend was dat er ook veel Duitsers kwamen opdagen, aldus de organisatie zondag.

Wit Dickens Festijn trekt 100.000 bezoekers

Voor het tweedaagse evenement zetten de Nederlandse Spoorwegen doorgaans langere treinen in. ,,Zaterdag reden er geen treinen uit Zwolle, zondag kwamen er minder uit Utrecht”, zei medeorganisator Anjo de Bont. Engelsen en Belgen kwamen al traditioneel naar Deventer, dit jaar waren er ook veel Duitsers. ,,Ze hebben daar kerstmarkten, maar dit is wel iets anders. Wij richten ons op de theatrale verbeelding en de romantiek van Dickens.”

Dit was de twintigste editie van het evenement. In het middeleeuwse Bergkwartier liepen karakters rond uit de boeken van Charles Dickens. Bekendste figuur rond deze dagen is Ebenezer Scrooge, uit A Christmas Carol, maar ook karakters als Oliver Twist zijn te zien. Bezoekers moesten ruim een uur kou in een wachtrij trotseren om de ruim negenhonderd verklede acteurs en figuranten te mogen zien.

In 2009 kwamen circa 80.000 bezoekers naar het Dickens Festijn. Veel mensen bleven toen thuis vanwege de ijzige kou.