nieuws

Peer Swinkels: ‘Bier niet goedkoper met vrije tap

Café

Peer Swinkels van Bavaria denkt dat het D66-plan voor minimaal één vrije tap in het café in ieder geval niet leidt tot goedkoper bier. In een gesprek met Goedemorgen Nederland zegt de commercieel directeur ‘dat een vrije tap met de huidige wetgeving al kan, maar dat het weinig gebeurt omdat een ondernemer een lagere prijs krijgt van zijn brouwer als het volume groter is.

Peer Swinkels: ‘Bier niet goedkoper met vrije tap

Eigenaren van cafés moeten minstens één vrij tap kunnen plaatsen. Zo klinkt het plan dat D66-Kamerlid Kees Verhoeven vorige week introduceerde. De parlementariër denkt ondernemers op die manier minder afhankelijk te maken van de bierbrouwers.

Ondernemer heeft al keuze

Volgens commercieel directeur Peer Swinkels van Bavaria leidt dit voorstel in ieder geval niet tot een lagere prijs voor bier. Tijdens een interview met het Radio 1-programma Goedemorgen Nederland reageerde de topman desgevraagd op de situatie.

‘Hoewel alle ideeën om de markt gezonder te maken welkom zijn, kan met de huidige wetgeving al wat D66 voorstelt’, aldus Swinkels. ‘Iedere ondernemer heeft een vrije keuze bij het afsluiten van een contract en dat kan hij dus ook doen met meerdere brouwers.’

Minder volume

De reden dat dit weinig gebeurt, heeft in de ogen van Swinkels te maken met de prijs. ‘Als een brouwer alle dranken kan afzetten bij een ondernemer, dan is de prijs altijd lager dan als hij slechts een gedeelte van het volume levert.’

Distributiekosten

Swinkels: ‘Een tapbiertje kost in de horeca gemiddeld zo’n €2,20. Daarvan gaat tussen de €0,40 en €0,50 naar de brouwer. Ongeveer €0,18 gaat naar de belasting en dat betekent dus dat van ieder biertje ongeveer €0,22 daadwerkelijk terechtkomt bij de brouwer. En dat zijn grotendeels distributiekosten.’

Een lagere prijs levert het voorstel dus in ieder geval niet op. Swinkels: ‘Meerdere leveranciers per horecazaak betekent meer vrachtwagens voor de deur en dus hogere distributiekosten.’

Commercieel directeur Peer Swinkels van Bavaria deed zijn uitspraken woensdag 18 september voorafgaand aan het debat over mededinging en markwerking.

Minister Kamp

Minister Kamp liet tijdens het bewuste debat al weten dat er bij ondernemers geen behoefte is aan een vrije tap.

‘Die vrijheid is er, maar ze zien er vanaf omdat de klanten er niet op zitten te wachten en de extra kosten die daarvoor moeten worden gemaakt.

Wel liet de minister weten bereid te zijn een rol te spelen in het verbeteren van de relatie tussen de ondernemers en de brouwers.

Reageer op dit artikel