De jury toetst de cafés op gastvrijheid, sfeer, hygiëne en productbehandeling/vakmanschap. Daarnaast kan het jurylid punten geven voor de totaalindruk. Het is vooral in deze categorie dat een begrip als 'de ziel van een café' tot uitdrukking kan worden gebracht. Omdat voor veel cafés het serveren van eten een belangrijke omzetcomponent is, hanteert de jury als uitgangspunt dat de omzet minimaal voor vijftig procent uit drank moet bestaan, wil er sprake zijn van een café.
Jurybezoeken afgelopen jaar
De vijftienkoppige jury bezocht dit jaar zo'n vijfhonderd cafés en stelde daaruit de beste 100 in de juiste volgorde samen. De juryleden kunnen elkaars beoordelingen bekijken en – eventueel – van commentaar voorzien. Of een eigen ervaring van een bezoek aan toe voegen. De Café Top 100 2014 kent 12 nieuwe binnenkomers, 55 stijgers, en 30 dalers. 3 cafés bleven op dezelfde plek als vorig jaar staan.
Winnaars sinds 1994
1994 - Anno 1890, Amsterdam
1995 - De Beyerd, Breda
1996 - In den Ouden Vogelstruys, Maastricht
1997 - De Appel, Hengelo
1998 - De Jaren, Amsterdam
1999 - De Gouden Engel, Schagen
2000 - De Bank, Doetinchem
2001 - Ons Caffeej, Uden
2002 - De Poshoorn, Maastricht
2003 - Anno 1890, Amsterdam
2004 – De Mug, Middelburg
2005 – De Engel, Oldenzaal
2006 – Café Nobel, Ameland
2007 - De Wolthoorn, Groningen
2008 – Café Jos, Nijmegen
2009 – De Beyerd, Breda
2010 – Hessel, Hoorn / Terschelling
2011 – De Bóbbel, Maastricht
2012 – Hoppe, Amsterdam
> Bekijk hier de complete Café Top 100 2014 inclusief de juryrapporten