nieuws

Proef met licht in Stratumseind in Eindhoven

Café

Het Stratumseind in Eindhoven wordt proeftuin voor een wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van licht op het gedrag van mensen. Samen met Philips wil de gemeente het uitgaansgebieden innoveren om met behulp van licht de veiligheid te verbeteren.

Proef met licht in Stratumseind in Eindhoven

Al geruime tijd gaat het niet goed met het Stratumseind. Het gebied kent veel leegstand als gevolg van het wegblijven van gasten. De grootste uitgaansstraat van Nederland wil de kwaliteit van het gebied verbeteren op het gebied van veiligheid, samenwerking en economische levensvatbaarheid.

De gemeente is daarom het project ‘Stratusmeind 2.0’ gestart waarbij intensief wordt samengewerkt met ondernemers, politie, brouwerijen, vastgoedeigenaren, bewoners en de gemeente. Tegelijkertijd wordt het gebied door de gemeente, het bedrijfsleven en onderwijs ingezet als ‘living lag’. Met speciale meetapparatuur worden anonieme data verzameld over de bezoekers van het Stratumseind en de omgeving.

Belangrijke partner is het project is Philips. Het Eindhovense bedrijf wil samen met de gemeente innoveren om het gebied veiliger te maken. Dat moet resulteren in intelligente verlichting waarmee kan worden gevarieerd in kleur en lichtintensiteit en die zowel reactief als preventief kan worden ingezet.

Daarnaast start Intelligent Lighting Institute van de TU Eindhoven een vier jaar durend onderzoek genaamd ‘De-escalate’, naar de invloed van licht op het gedrag van mensen. Binnenkort is er een persbijeenkomst waarin de plannen worden toegelicht.

Reageer op dit artikel