nieuws

VVD stemt ‘nee’ tegen algeheel rookverbod

Café

De VVD zal niet instemmen met een rookverbod in kleine cafés zonder personeel. Dat zegt VVD-Kamerlid Arno Rutte tegen een verslaggever van Nu. De verwachting is dat het voorstel van Van Rijn wel een nipte meerderheid haalt.

VVD stemt ‘nee’ tegen algeheel rookverbod

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) kwam een jaar geleden op verzoek van een meerderheid van de Tweede Kamer met een wetsvoorstel om de uitzonderingspositie voor de kleine café’s te schrappen.

Volgens VVD’er Arno Rutte lost het voorstel een niet-bestaand probleem op. ‘Juist sinds de uitzondering voor de kleine horeca is de naleving van het rookverbod in cafés sterk verbeterd. Het is daarom onnodig de kleine ondernemer die het roken toestaat de duimschroeven aan te draaien.’

Het rookverbod staat deze week weer op de agenda van de Tweede Kamer. Een stemming zal deze week niet plaatsvinden. Het betreft een ‘verduidelijking,’ zo vermeldt de kamer-agenda.

Handhaving rookverbod

De VVD’er vreest daarnaast dat de handhaving van het voorstel van Van Rijn ten koste zal gaan van de handhaving van de verhoging van de tabaksleeftijd. Per 1 januari is de leeftijd voor het kopen van tabak verhoogd van zestien naar achttien jaar.

‘Begin dit jaar zijn er daardoor 400.000 jongeren bijgekomen om te handhaven. Daar heeft NVWA de handen vol aan’, aldus Rutte.  ‘We willen dat jongeren minder roken dus moeten we daar ook op handhaven. Door nu een denkbeeldig probleem te agenderen, verslapt de aandacht voor die handhaving, met als gevolg dat het voor jongeren weer makkelijker wordt om aan sigaretten te komen. Dat vind ik onwenselijk.’

De verwachting is dat het voorstel van Van Rijn wel een nipte meerderheid haalt. PvdA, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en Partij voor de Dieren steunden het voorstel om een algeheel rookverbod in te voeren. Samen zijn zij goed voor 77 van de 150 zetels.

Reageer op dit artikel