nieuws

Grolsch verwarmt kantoren met warmte uit het brouwhuis

Café

Sinds kort gebruikt Grolsch de warmte uit het brouwhuis om kantoren te verwarmen. Grolsch meldt vrijdag dat maar liefst 99,8 procent van al het afval er wordt hergebruikt.

Grolsch verwarmt kantoren met warmte uit het brouwhuis

Tijdens het brouwproces wordt behoorlijk wat warmte geproduceerd. Daar waar mogelijk wordt deze warmte al hergebruikt in het proces, maar een deel ging desondanks verloren. Dat werd middels open ramen of ventilatie afgezogen. Recent werd daar ook een oplossing voor gevonden. Deze warmte wordt nu gebruikt om kantoren te verwarmen.

Hergebruik

Grolsch heeft een systeem geïnstalleerd, de zogenaamde Twin-Coil. Warme lucht uit het brouwhuis wordt door middel van een ventilator naar dit systeem geleid. Daar wordt de warmte uit de lucht gehaald en vervolgens via zogenaamde warmtewisselaars overgedragen aan het ventilatiesysteem. Dit ventilatiesysteem gebruikt de opgewarmde lucht om de temperatuur in verschillende kantoren op een aangenaam niveau te houden. ‘De verwachte besparingen zijn afgelopen winter ruimschoots behaald. Naar verwachting hebben we de investering binnen drie jaar terugverdiend’, aldus Susan Ladrak, Manager Engineering bij Grolsch. ‘Door het toepassen van deze techniek kan Grolsch 17 procent van haar totale kantooroppervlak verwarmen. De komende jaren willen we dit
percentage verder uitbouwen.’

Reageer op dit artikel