nieuws

Deze koffie- en theetoppers strijden om titels op Amsterdam Coffee Festival

Café 2374

Op het Amsterdam Coffee Festival (ACF), van 10 tot 12 maart in de Westergasfabriek, wordt een zestal wedstrijden georganiseerd. Dit zijn de finalisten van het Dutch Barista Championship, Dutch Cuptasers Championship, Dutch Brewers Cup, Dutch Latte Art Championship, Dutch Tea Championship én de wereldprimeur van Coffee Mixologists.

Deze koffie- en theetoppers strijden om titels op Amsterdam Coffee Festival

De westrijden zijn verdeeld over de drie festivaldagen. Ook het Dutch Aeropress Championship wordt op 11 maart gehouden op het Westergasterrein, dit wordt echter niet georganiseerd door het Amsterdam Coffee Festival.

Dit zijn de finalisten:

Dutch Barista Championship (za 11-03)

Deelnemers aan het DBC serveren ieder in 15 minuten vier espresso’s, vier cappuccino’s en vier signature drinks. Ondertussen geven ze een presentatie waarbij ze vertellen over hun vak en over hun keuze van koffie, servies, koffiemolen en eventuele andere zaken.

De jury beoordeelt de geserveerde dranken en let daarnaast op technische vaardigheden, presentatie, hygiëne en gastheerschap. De jury bestaat uit zeven leden: een voorzitter, twee technische juryleden en vier smaakjuryleden.

 • Job Boodt – Bocca
 • Jesper van Stek – Doppio Amsterdam VU (winnaar Publieksprijs en 5e in de Koffie Top 100 2016)
 • Wouter Andeweg – Bocca
 • Sibylla Jimmink – Back to Black, Amsterdam
 • Merijn Gijsbers – Het Koffiegenootschap
 • Dagmar Geerlings – zelfstandig barista

Een van hen wint in maart de bokaal, neemt de titel over van tweevoudig winnaar Lex Wenneker en vertegenwoordigt Nederland op het World Barista Championship, in november 2017 in Seoul, Zuid-Korea.

Dutch Cuptasters Championship (zo 12-03)

Bij het Dutch Cuptasters Championship krijgen deelnemers in de eerste ronde acht sets van drie kopjes koffie voorgezet, zogeheten ‘triangles’. Elke triangle bestaat uit twee identieke koffies en één afwijkende. Deelnemers moeten in elke triangle Dutch Cuptasting Championship Amsterdam Coffee Festivalde afwijkende aanwijzen. Elke goede triangle is een punt.

De best scorenden gaan door naar de halve finale en daarna de finale, waarbij de verschillen binnen de triangles steeds kleiner worden. Bij gelijke scores weegt de tijd mee: hoe sneller hoe beter. Elke ronde duurt 8 minuten, dus tijdsdruk en spektakel bij de 32 deelnemers. Vorig jaar won Frans van den Berg van BaristaBrothers.

Aan de competitie doen dit jaar 20 deelnemers mee.

 • Drikus Semmelink
 • Inge Bulthuis
 • Iithyia Meriën
 • Alex Walraven
 • Niels te Vaanhold
 • Esther Maasdam
 • Rick Veenboer
 • Oege van Muiden
 • Laurent L’Ortye
 • Ruud Boogaard
 • Björn Aarts
 • Liesbeth Bergstra
 • Frans van den Berg
 • Paul van den Berg
 • Gijs van den Berg
 • Remco Tjallinks
 • Jan Schuitemaker
 • Tosca Schuitemaker
 • Kai Yasuda
 • Eva Broeder

Dutch Brewers Cup (vr 10-03)

Deelnemende barista’s worden getest op hun filterkoffie-expertise door middel van traditionele en nieuwe zetmethoden, waaronder chemex, V60 en French press. Voor aeropress is een aparte wedstrijd, maar deze methode mag in de Brewers Cup ook worden toegepast.

 • Björn Aarts
 • Laurent L’ortye
 • Erik Dernee
 • Bram Princen
 • Daniella Rene Nyström
 • Ilithyia Meriën

Vorig jaar won Rob Kerkhoff voor de tweede keer op rij, wie neemt de titel van hem over?

Dutch Latte Art Championship (vr 10-03)

Niet de smaak, maar de schenkskills geven hier de doorslag. Zien we dit jaar voor het eerst kleurstoffen, of blijft het Latte Art-kampioen Nick Vink op Amsterdam Coffee Festivaltraditioneel bruin en wit? Deze wedstrijd wordt voor het eerst op ACF gehouden. Nick Vink is regerend kampioen en won de afgelopen twee jaar.

 • Lieke Kersten
 • Fabio Severijnen
 • Nick Vink
 • Maryse van der Hak
 • Job van Orsouw
 • Minouche Groenen

Dutch Tea Championship (zo 12-03)

Deelnemers worden in drie ronden getest op theoretische kennis, bereidingsvaardigheden, vermogen om blind te proeven en talent voor het combineren van thee en eten. De winnaar volgt Anja Schukkink op en wint een reis naar een theeproducerend land.

 • Charlotte van de Ven
 • Jozefien Muylle
 • Mark van den Bogaart
 • Pieter-Bas Prins

Coffee Mixologists (alle dagen)

Een nieuwe competitie bij het Amsterdam Coffee Festival is Coffee Mixologists, waarbij teams van een barista en een mixologist hun ultieme koffiecocktail presenteren. Daarna strijden de teams in rondes één op één met ingrediënten uit een mystery box, waarbij steeds één team doorgaat naar de volgende ronde. Creativiteit maar ook persoonlijkheid spelen een cruciale rol.

Dat de organisatie met deze wedstrijd een schot in de roos heeft, bewijst de internationale aandacht. Onder de aanmeldingen waren teams uit heel Europa en zelfs uit Canada en Amerika. Een dergelijke wedstrijd bestaat internationaal nog niet. De winnaars krijgen naast de titel 1000 euro en een reis naar The London Coffee Festival, 6 t/m 9 april.

 • Rob Clarijs (barista) en Alberto Matallana (mixologist), Nederland
 • Jasper de Waal (b) en Ruud Steenbakkers (m), Nederland
 • Milou Savelkoul (b) en Airto Cramer (m), Nederland
 • Nam Chang-Hyun (b) en Eric van Beek (m), Nederland
 • Rita Balrak (b) en Sven Brokaar (m), Nederland
 • Yannick Lans (b) en David Mansour (m), Nederland
 • Janneke Koorn (b) en Yara Azir (m), Nederland
 • Anouck de Reu (b) en Alexander Jones (m), België
 • Dimitri Djahanbani (b) en Nele Joris (m), België
 • Mike Roy (b) en Jacob Wharton-Shukster (m), Canada
 • Haneul Lee (b) en Andrea Peconio (m), Italië
 • Fabian Dryden (b) en Zack Reed (m), UK
 • Sam Trevethyen (b) en Doris Imeraj (m), UK
 • David Jameson (b) en Martin Hudak (m), UK
 • Stephen Hall (b) en Michael Schrader (m), VS
 • Philip Paradeiser (b) en Mathias Bühler (m), Zwitserland

Alle teams presenteerden zich in een filmpje, bekijk ze hier alle 16.

Dutch Aeropress Championship (za 11-03)

Officieel geen onderdeel van het Amsterdam Coffee Festival, maar het vindt wel hetzelfde weekend op het Westergasterrein plaats. Coffee Company organiseert elk jaar de wedstrijd, vorig jaar won Edward Beumer van Trakteren Koffie. 36 deelnemers strijden in afvalrondes tegen elkaar, met steeds identieke koffie. De winnaar vertegenwoordigt Nederland tijdens het World Aeropress Championship in november in Seoul, Zuid-Korea.

 • Axe Hessel
 • Ben Richardson
 • Bert Van Wassenhove
 • Bob Wenneker
 • Cerianne Bury
 • Christiaan Lo
 • Daniel Burghardt
 • Edward Beumer
 • Elijah Bril
 • Erik Oosterhuis
 • Farrah Tan
 • Floris Van der Burg
 • Hicham Batou
 • Jannick Kitsos
 • Johan Kuin
 • Jonatan Scheeper
 • Ka-Tjun Hau
 • Kaan Yargi
 • Keng Pereira
 • Laura Sanz
 • Lex Wenneker
 • Linda van der Meer
 • Max Weldam
 • Melanie Chardet
 • Michael Fick
 • Milo Gil
 • Niels Te Vaanhold
 • Nina Bakker
 • Olaf Van Noord
 • Olaf Boom
 • Ruud Boogaard
 • Sander de Putter
 • Sean Nakagawa
 • Tobias Brils

 

Reageer op dit artikel