nieuws

Philip Morris brengt rookvrije sigaret naar Nederland

Café 1418

Tabaksgigant Philip Morris heeft woensdag in Amsterdam een speciale winkel geopend voor de verkoop van zijn rookvrije sigaret IQOS. Die verhit tabak, maar verbrandt het niet. Daardoor is de nieuwe sigaret volgens de fabrikant veel minder schadelijk dan normale sigaretten, iets waar de meningen overigens verdeeld over zijn.

Philip Morris brengt rookvrije sigaret naar Nederland

IQOS werd al in diverse andere landen op de markt gebracht, maar nog niet in Nederland. Philip Morris zal de elektronische technologie ook gaan aanbieden in andere tabakszaken in Amsterdam. Daarna ook stapsgewijs in de rest van Nederland.

‘Vrees voor minder schadelijk imago sigaret’

Over wat nu precies de effecten zijn van IQOS is nog geen duidelijk antwoord te geven. Voorstanders vinden dat verstokte rokers ze beter kunnen gebruiken dan gewone sigaretten. Tegenstanders vrezen dat niet-rokers hierdoor mogelijk ook een trekje gaan nemen. Dit vanwege het imago dat ze minder schadelijk zijn.

Lees ook: Onderzoek verbod rookruimtes: desastreuze omzetdaling

Momenteel is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bezig allerlei onderzoeken over IQOS te beoordelen. De uitkomsten daarvan worden dit najaar verwacht.

Opmars alternatieve rookproducten

Alternatieve rookproducten winnen steeds meer aan belang voor de tabaksindustrie. De verkoop van normale sigaretten loopt daarentegen terug. De topman van Philiphilip morris; sigaretp Morris, André Calantzopoulos, voorspelde eerder dat IQOS op termijn het einde betelemt van de traditionele sigaret. Philip Morris wil diverse stoffen die nodig zijn voor IQOS overigens in Nederland gaan maken.

Lees ook: Rookverbod horeca beter nageleefd

Een jaar geleden kondigde het bedrijf aan een deel van de lege fabrieksruimte in Bergen op Zoom opnieuw in gebruik te nemen. Dat is op hetzelfde terrein waar de fabrikant tot 2014 nog een grote fabriek voor sigarettenproductie had.

Reageer op dit artikel