nieuws

Derde plek Koffie Top 100 2017 voor De Tippe

Café 2569

Heleen en Jeroen Kiewiet waren erop gebrand de top-10 te bereiken. Dus gingen ze aan de slag met filterkoffie. Die is heel goed, maar vooral de espresso oogst lof van de jury. Die koffies in combinatie met Drentse nuchterheid en gedreven ondernemerschap brengen De Tippe dit jaar zelfs op het podium.

Derde plek Koffie Top 100 2017 voor De Tippe
(C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto: Joep van der Pal

‘Na onze elfde plek vorig jaar wilden we voor een top-10 plek gaan.’, zegt Heleen Kiewiet. ‘We vonden dat we als zwarte koffie voor filterkoffie moesten kiezen om mee te kunnen doen met de grote jongens uit de stad.’  

Dat huisbrander Mocca d’Or begin dit jaar de filterkoffieserie Fazenda lanceerde, kwam goed uit. De vakjury proefde Kenia, voor de hoofdjury bracht Mocca d’Or versgeroosterde gewassen Ethiopië Sidamo. Die is complex, fruitig en zoet van smaak, met tonen van cacao, karamel, bessen, citroen en sinaasappel. ‘Ik zoek in filterkoffie naar zoet van bes en friszuur van citrus’, zegt Heleen Kiewiet. De smaak is mild en toegankelijk, met zoete tonen van zwarte bessen en een bittertje van sinaasappelschil.

Fenomenale koffies en
Drentse
nuchterheid

 

De espresso die volgt, is Indonesië Sulawesi Kalosi. De smaak is uitgesproken en kruidig met nuances van hout, truffel, cacao en peper. Waar Kiewiet in de filterkoffie zocht naar frisheid en fruit, graaft ze met de espresso naar volle aardse tonen. En ze raakt ’m: in de volle body komen kruidige tonen van salmiak, anijs en kruidnagel naar voren.

Koffiekeuze

Voor cappuccino kiest Kiewiet de Earth blend van Mocca d’Or, en demonstreert wederom dat ze goed nadenkt over haar koffiekeuzes. Veel horecabedrijven gebruiken dezelfde boon voor espresso en cappuccino, en dat pakt lang niet altijd goed uit. 

De keuze voor deze blend met koffiebonen uit Peru, Nicaragua en Guatamala wel. De smaak is een fijne combinatie van de krachtige espresso en het zoete van de melk, wat resulteert in verrassende aroma’s als peer, vanille, hopjesvla en banaan. Het schuim is prachtig van structuur en Kiewiet schenkt er met een plastic pitcher fantastische latte art mee. 

De hoofdjury prijst het echtpaar Kiewiet voor hun gewaagde koffiekeuzes en het feit dat ze op deze locatie koffie heel serieus nemen. En de zaken in Vledder gaan zo goed, dat De Tippe in januari fors gaat verbouwen, waarbij meer ruimte wordt ingericht voor de koffiebereiding. Heleen krijgt ook een thumbs up van de jury: ‘ze is gemotiveerd, straalt enthousiasme uit en heeft goede kennis van het product.’ 

Bekijk hier de complete ranglijst Koffie Top 100 2017…

Reageer op dit artikel