nieuws

Proeverij Amsterdamse Bierkaart zaterdag 13 januari in Arendsnest

Café 1480

Een jury van erkende bierspecialisten proeft zaterdag 13 januari Amsterdamse bieren. Alle bieren worden blind geproefd en vervolgens beoordeeld. De beste 10 komen op de Amsterdamse Bierkaart. De proeverij en de prijsuitreiking, in Proeflokaal Arendsnest, zijn vrij te bezoeken.

Proeverij Amsterdamse Bierkaart zaterdag 13 januari in Arendsnest

Wat is het beste bier van de hoofdstad? Met die vraag gaat de jury van de Amsterdamse Bierkaart zaterdag 13 januari aan de slag. In Proeflokaal Arendsnest, aan de Herengracht, proeft een panel van 6 erkende bierspecialisten 41 bieren die door hun brouwers zijn ingeschreven. De proeverij begint om 10.30 en -naar verwachting- rond 16.00 uur wordt de uitslag bekendgemaakt. Zowel proeverij als uitslag zijn vrij toegankelijk.

Amsterdamse Bierkaart

Misset Horeca, initiator van de Amsterdamse Bierkaart, plaatste in november een oproep aan Amsterdamse brouwers. Schrijf je in met je -maximaal 2- beste bieren. Aan die oproep werd gehoor gegeven in de hoofdstad. 21 brouwerijen hebben 41 bieren ingeschreven. Alle brouwerijen die zich op Amsterdams grondgebied bevinden mogen meedoen. Mits ze duidelijk laten weten waar ze hun bieren brouwen. Het bier moet geleverd worden aan de horeca en onderdeel zijn van het standaardassortiment, dus geen eenmalige brouwsels.

Lees ook: Amarillo Sun; beste bier van Gelderland

180516, Venlo: opdracht 1623. Bierproeverij t.b.v. De Limburgse Bierkaart. Foto: Marcel van Hoorn.Hoe wordt beoordeeld?

Alle ingezonden bieren worden tijdens een proeverij geproefd door een panel van deskundige juryleden. Zij zullen alle bieren blind proeven en beoordelen op vier punten: geur, hoofdsmaak, afdronk en algemene indruk. De jury wordt opgedeeld in twee groepen en beiden zullen 20 of 21 bieren proeven. De top-10 van beide groepen wordt opnieuw door de andere groep geproefd. De beste vijf bieren van die twee groepen vormt uiteindelijk de top-10 en dus de Amsterdamse Bierkaart De beste bieren zullen op volgorde van beoordeling bekendgemaakt worden. Er zal geen ranglijst bekendgemaakt worden van alle bieren, alleen van de bieren die de kaart gehaald hebben.

Lees ook: Hertog Jan Grand Prestige beste bier van Limburg

Wie is de jury?

Juryvoorzitter Peter van der Arend (oa Arendsnest, BierkaartBeerTemple, Craft&Draft, Cause Beer Loves Food) zal ditmaal niet jureren. Hij heeft ervoor gekozen mee te doen met de wedstrijd en zal twee bieren insturen. Zijn plaats wordt ingenomen door Rick Kempenonder meer bierambassadeur van Bier&Co. De jury bestaat verder uit
Fiona de Lange(oa zytholoog, schrijver, biersommelier),
Raymond van der Laan (oa bieraficionado.com –freelance- journalist Volkskrant Magazine en bierauteur),
Sander van Werkhoven (oa horecajournalist, bierkenner, jurylid Café- Terras en Koffie Top 100)
Maik van Heerd(bierbrouwer en ondernemer van Café De Toeter in Groningen).
Vast jurylid Ivo Thijssen -biersommelier van Bierproeven.nu en Bierbewustzijn.nl– moet in verband met vakantie verstek laten gaan. Zijn plek wordt ingenomen door Wolter de Bes (Café Caspar in Arnhem).

Lees ook: De Dokwerker beste bier van het Noorden

De Bierkaart

De Amsterdamse Bierkaart is een initiatief van vakblad Misset Horeca. Het is de vierde Bierkaart die geproefd en samengesteld wordt. Telkens de beste bieren per regio te proeven en te beoordelen. Hoe groot die regio is, hangt af van het aantal brouwerijen. Zo hebben de provincies Gelderland en Limburg een eigen Bierkaart. Maar omdat er in het noorden minder brouwerijen actief zijn, is er voor gekozen om de provincies Drenthe, Friesland en Groningen te verzamelen in De Noordelijke Bierkaart.

Reageer op dit artikel