nieuws

Utrechtse gemeenteraad tegen plannen meer horeca in binnenstad

Café 1358

De Utrechtse gemeenteraad heeft een wetsvoorstel tegengehouden van wethouder Jeroen Kreijkamp, waarin hij pleit voor meer ruimte voor mengvormen van horeca en retail in de binnenstad.

Utrechtse gemeenteraad tegen plannen meer horeca in binnenstad

Wethouder Jeroen Kreijkamp van Economie wilde met het Ontwikkelingskader Horeca Utrecht 2017 meer ruimte voor horeca en mengvormen met retail.

Volgens de actiegroep ‘Behoud leefbaarheid binnenstad Utrecht’ kreeg de horeca in de binnenstad in het plan ruim baan en zou daardoor de leefbaarheid in de knel komen. Een petitie tegen het plan werd ruim 1400 keer ondertekend. In die petitie staat ondermeer: ‘Op elk moment ’s middags en ‘s nachts is/lijkt alles mogelijk. Geen goed voorbeeld van plezierig wonen en werken.’

 

Horecaondernemers zeiden eerder al bang te zijn voor oneerlijke concurrentie, schrijft De Utrechtse Internet Courant (DUIC). In het horecakader werd ook meer ruimte gemaakt voor horeca in de woonwijken door meer vergunningen te verstrekken. Dat idee stuit op minder weerstand.

Nu blijkt ook de Utrechtse gemeenteraad tegen het plan in de huidige vorm. ‘GroenLinks vindt het belangrijk dat het ook in de binnenstad prettig wonen is’, zegt GroenLinks-raadslid Thijs Weistra tegen DUIC. ‘Zonder grondige aanpak van de bestaande overlast, vinden we uitbreiding van horeca in de binnenstad niet wenselijk.’ Ook de Partij voor de Dieren, SP, CDA, PvdA, ChristenUnie en Stadsbelang Utrecht waren niet overtuigd van de plannen. ‘Over de mogelijkheid voor meer restaurants in de wijken is GroenLinks overigens wel enthousiast.’

 

De verantwoordelijk wethouder Kreijkamp besloot eerder na de tientallen zienswijzen van bewoners zijn plan gedeeltelijk aan te passen, maar dat bleek voor de Utrechtse gemeenteraad niet genoeg. De wethouder moet nu opnieuw kijken naar zijn wetsvoorstel. Hij heeft toegezegd opnieuw de mengvorm van detailhandel en horeca te evalueren en bewoners te raadplegen.

Download hieronder het Ontwikkelingskader:

Reageer op dit artikel