nieuws

Eigen cao voor bedrijven Harold van Workum – Van Heeckeren Ameland

Café 27412

Harold van Workum, eigenaar van vier horecabedrijven op Ameland, heeft samen met de FNV een eigen bedrijfs-cao opgesteld. ‘Gewoon omdat ik vind dat het nodig is. De cao van KHN en CNV schiet te kort.’

Eigen cao voor bedrijven Harold van Workum – Van Heeckeren Ameland

Harold van Workum is op Ameland eigenaar van Van Heeckeren Grand Café, Van Heeckeren hotel, The Sunset en Rixt. Zijn bedrijven zijn gebundeld in de Van Heeckeren Groep en voor al deze zaken gaat zijn bedrijfs-cao gelden. In geheel 2017 werkten er 184 mensen voor hem. ‘Dat zijn er in de zomermaanden maximaal 140 tegelijk. In de winter draaien we met 70. Vanaf Pasen gaan we opschalen.’

‘Cao KHN is slechts een basis’

‘Ik vind dat ik een statement moet maken voor onze branche,’ motiveert de gedreven ondernemer zijn actie eerder al tegenover Misset Horeca. ‘Ook al ben ik lokaal bestuurslid van KHN op Ameland. De KHN-cao is prima als ‘minimum cao’, en is zeker ook bruikbaar voor andere typen bedrijven waar een minimum cao werknemers misschien wel zal beschermen. ‘mijn’ cao gaat een stapje verder en is gebaseerd op het goed belonen van horeca professionals. Ik hoop dan ook dat vele collega’s zullen volgen en ik hoop zelfs dat de KHN hier iets mee gaat doen en collega’s ook wil aansporen.’

Van Workum is inderdaad niet de enige ondernemer die zich niet kan vinden in de cao van KHN en CNV. Wel is hij – tot nu toe de enige – die daarom een eigen bedrijfs-cao opstelt.

winterterras

Van Heeckeren Grand Cafe

Het akkoord met de FNV is er, de handtekening wordt op 16 maart gezet. De bedrijfs-cao gaat voor De Van Heekeren Groep in op 1 april 2018.

De belangrijkste verbeterpunten uit de Van Heeckeren-cao:

1 Vakkracht
‘Iemand van 18 jaar  of ouder is bij mij al na zes maanden vakkracht. Dit heeft grote gevolgen voor de verloning natuurlijk. Ik ben van mening dat je na zes maanden echt wel bent ingewerkt in je takenpakket. Laten we elkaar geen mietje noemen.’

2 Salaris
De salarissen liggen in de aanvangsschalen een procent hoger dan in de cao van KHN en CNV. Dit werkt weer door in de verhoging die in juli volgt.

3 Prestatieloon
Na het beoordelingsgesprek kunnen medewerkers er extra salaris bij krijgen. Presteren ze voldoende dan plussen ze 1 procent, ruim voldoende betekent 2 procent extra en bij uitmuntende prestaties krijgt een medewerker er 3 procent bij. ‘Ik ga echt uit van het positieve omdat ook bij voldoende presteren al een beloning volgt. Presteert iemand onvoldoende – waar ik overigens niet van uitga – volgen natuurlijk andere stappen.’

4 Reiskostenvergoeding
Harold van Workum heeft zijn reiskostenvergoeding op laten nemen in de cao. ‘Onze bedrijven zitten op Ameland. Dat betekent dat we ook de boottickets vergoeden van onze medewerkers, ook van de oproepkrachten die in het weekend overkomen. Daarnaast krijgen ze 19 cent per kilometer.

Van Workum betaalt in sommige gevallen ook reistijd uit, maar dit staat niet in de cao.

5 Twintig procent korting bij eigen bedrijven
Medewerkers van de Van Heeckeren groep krijgen allemaal twintig procent korting op f&b in alle vier de bedrijven. Ook dit is opgenomen in zijn cao.

In de bedrijfs-cao van Van Heeckeren staan geen uitzonderingen op het nachtwerk (‘al mijn zaken sluiten om 01.00 uur’) of het werken op zondagen.

‘Specifiek kosten hoef je als ondernemer niet te maken om tot een eigen cao te komen. Behalve dan natuurlijk je eigen tijd en inzet. Plus een bedrag voor de registratie van de cao.

Van Workum op Terras Bootcamp van Misset

Harold van Workum zal maandag 12 maart op de Terras Bootcamp in Breda meer vertellen over zijn eigen bedrijfs-cao.

Meer weten?

> CAO-dossier
> Terras-dossier

CAO van Van Heeckeren: reactie FNV Horeca

Volgens Edwin Vlek, sectorbestuurder FNV Horeca, is het een goede ontwikkeling dat werkgevers inzien dat de arbeidsvoorwaarden in de huidige cao horeca (KHN en CNV) te minimaal zijn. ‘Het is goed om te zien dat er werkgevers zijn die betere arbeidsvoorwaarden willen voor hun medewerkers en het belangrijk vinden dat zij zich kunnen blijven ontwikkelen. De Van Heeckeren Groep is zo’n werkgever. FNV Horeca heeft daarom een bedrijfs-cao op maat gemaakt die aansluit bij zijn organisatie én medewerkers. Harold van Workum is een voorbeeld voor vele werkgevers. Hij ontvangt vanuit FNV Horeca als eerste de erkenning Goed Werkgever 2018.’

Reactie KHN

Volgens KHN biedt haar CAO die de vereniging heeft afgesloten met CNV Vakmensen een ‘uitstekende basis met ruimte voor individuele afspraken tussen werkgevers en werknemers.’ Woordvoerder Bernadet Naber vervolgt: ‘Als een horecaondernemer afspraken wil maken die boven onze cao liggen, dan staat hem dat vrij. Sterker nog: dat doen heel veel horecaondernemers en dat juichen we vanuit KHN ook toe.’

Leestip: Het ideale horecaterras: van inrichting tot personeelReageer op dit artikel