nieuws

Piet de Jongh van De Beyerd in Breda overleden

Café 2464

Piet de Jongh van De Beyerd in Breda overleden
Orson, Mikel en Piet de Jongh.

Piet de Jongh, de vermaarde kastelein en ondernemer achter het befaamde café De Beyerd in Breda, is maandag 22 januari overleden. De Jongh was jarenlang onder meer een beeldbepalend figuur in de Nederlandse café-wereld, hoofdjurylid van de Café Top 100 en zijn eigen café. Hij werd 80 jaar.

Ondanks het feit dat zijn zoons Mikel en Orson De Beyerd al sinds 1992 runnen, was Piet de Jongh dagelijks te vinden in De Beyerd. Het ruim 180-jaar oude café neemt hij in 1967 over met zijn toenmalige vrouw Els en geeft het de huidige naam. De Jongh laat ‘pilsstad’ Breda kennismaken met Belgische  bieren en zijn café blijft zich vernieuwen én onderscheiden. In 1992 wordt De Beyerd uitgebreid met een bier- specialiteitenrestaurant en in 2004 met een eigen huisbrouwerij. In 1995 wordt De Beyerd uitgeroepen tot Café van het Jaar en in 2010 opnieuw als nummer 1 in de opvolger van die lijst, de Café Top 100.

‘Piet heette iedereen welkom’

Hans Steenbergen was van 1997 tot en met 2008 hoofdredacteur van Misset Horeca en leerde in die hoedanigheid Piet de Jongh goed kennen. ‘Een vriend’, zo vertelt hij. ‘Piet was een kastelein pur sang. Hij had een enorm gevoel voor kwaliteit -hij was het die Nederland kennis liet maken met de Belgische bieren- én een feilloos gevoel voor sfeer. Hij voelde aan wie bepalend kon zijn voor de sfeer in zijn zaak. Piet vertelde me daarover: ‘Als ik ervoor zorg dat de gasten zich thuis voelen in mijn café, dan bewaken zij zelf op een positieve manier de sfeer, dan hoef ik dat zelf niet meer te doen.’

Orson, Mikel en Piet de Jongh in gesprek met de hoofdjury van de Café Top 100.

Daarnaast roemt Steenbergen zijn vriend om diens gastvrijheid. ‘Piet was de hoeder van het bruincafé, hij hechtte veel waarde aan dat type café. Zijn liefde daarvoor én voor het bier typeren de man. Zijn rol als oprichter van de Alliantie van Biertapperijen zegt wat dat betreft wel iets. Maar ook in zijn rol als kastelein in Breda: iedereen was welkom in De Beyerd. Arm, rijk, wit, zwart, homo, hetero en ook zij die het minder getroffen hadden in het leven, vonden een thuis aan de Boschstraat in Breda.’

De familie De Jongh in hun café De Beyerd.

Bruincafé De Beyerd

De Beyerd wordt in 1995 Café van het jaar, een verkiezing die het jaar ervoor is ingesteld door Misset Horeca. Als Hans Steenbergen in 1997 aantreedt als hoofdredacteur wordt hij ook hoofdjurylid bij de verkiezing. Hetzelfde jaar treedt ook Piet de Jongh toe. ‘Dat heeft Piet een jaar of tien gedaan’, herinnert Steenbergen zich. ‘Maar hij trok zich terug omdat zijn zoons, Mikel en Orson, die de leiding hadden in het bedrijf, mee wilden doen met de opvolger van de lijst, de Café Top 100.’ Niet zonder succes, want in 2010 eindigt De Beyerd -opnieuw- op plek 1.

De jury over die winst: ‘Een bezoek aan dit Brabantse café is nooit vrijblijvend. Staand aan de bar om iets te bestellen, begint één van de gasten al snel een praatje. Of de barkeeper vraagt naar de voorkeur op biergebied. Nieuwsgierig als men hier is naar iedere nieuwkomer, en gedreven het iedereen naar de zin te maken. Het is de stille kracht van De Beyerd. Praat je over een café met een ziel, dan is dit er één. En daarom volgens de jury de terechte winnaar van de Café van het Jaar titel.’

Woensdag 30 januari wordt afscheid genomen van Piet de Jongh.

Reageer op dit artikel