nieuws

Derde Amsterdam Cocktail Week staat voor de deur

Café 1002

Derde Amsterdam Cocktail Week staat voor de deur

Amsterdam Cocktail Week vindt in 2019 van 11 t/m 17 maart plaats. Dit jaar doen maar liefst 45 bars uit Amsterdam mee. Deze bars houden seminars, workshops en masterclasses.

Dit jaar zijn er een aantal opvallende, opkomende cocktailtrends die tijdens de Amsterdam Cocktail Week in de spotlight staan. Zo zien we dat ‘premium mixing’ steeds belangrijker wordt in cocktailbars, waarbij de beste spirits worden gebruikt in combinatie met mixers. Ook besteden bartenders ruimschoots aandacht aan de low-alcohol en alcoholvrije cocktailvarianten en krijgen jenever, rum en Mexicaanse distillaten als tequila en mezcal een podium.

Duurzaamheid staat dit jaar hoog op de kaart van Amsterdam Cocktail Week. De bartenders maken om die reden gebruik van alternatieven voor wegwerpplastic. Daarnaast is hergebruik van ingrediënten voor lagere food waste en energieverbruik een must. De synergie tussen de bar en de keuken levert niet alleen besparingen op, maar ook culinaire hoogstandjes in het cocktailglas’, aldus bartender Tess Posthumus.

‘Duurzaamheid staat dit jaar hoog op de kaart van Amsterdam Cocktail Week. De bartenders maken om die reden gebruik van alternatieven voor wegwerpplastic. Daarnaast is hergebruik van ingrediënten voor lagere food waste en energieverbruik een must. De synergie tussen de bar en de keuken levert niet alleen besparingen op, maar ook culinaire hoogstandjes in het cocktailglas’, aldus Posthumus.

Inspiratie voor cocktails?

Inspiratie voor cocktails?

Deelnemers bars

Iedere deelnemende bar wordt gekoppeld aan twee merken waarmee zij twee aantrekkelijk geprijsde signature cocktails bereiden. Ook wordt veel aandacht geschonken aan het creëren van non-alcoholische cocktails met spannende smaakcombinaties en verrassende ingrediënten. Tijdens de workshops wordt met begrijpelijke recepten gewerkt, zodat gasten ze thuis makkelijk na kunnen maken. Meer info, lees je hier.

Initiatief

De Amsterdam Cocktail Week is een initiatief van Tess Posthumus, Timo Janse en Albert van Beeck Calkoen. Na Londen, Parijs en Singapore vond dit trio het hoogtijd worden voor een editie in Amsterdam. En met succes: de vorige edities van Amsterdam Cocktail Week werden zo goed ontvangen, dat er in 2019 een derde editie wordt georganiseerd.

Een greep uit de selectie deelnemers

Master Blender | Bluespoon

Bij Bluespoon begint ACW met niemand minder dan Colin Scott, de Master Blender van Chivas Regal, die speciaal voor deze gelegenheid is ingevlogen. Overdag geeft hij masterclasses aan bartenders, maar ’s avonds kunnen gasten deze wandelende whisky- encyclopedie het hemd van het lijf te vragen. Uiteraard onder het genot van een aantal zeer exclusieve whisky’s die hij laat proeven. Ontdek op woensdag the Suite Life in Chivas Suite of Discoveries. In het speciaal voor deze gelegenheid gereserveerde penthouse van het Andaz Amsterdam Prinsengracht (met het grootste privé-hotelterras van de stad) vindt dé Whisky Experience van Amsterdam Cocktail Week plaats. Dool door de verschillende kamers van de suite, die speciaal voor deze gelegenheid gedecoreerd zijn, en ontdek ondertussen de unieke ‘Chivas Expressions’. Zondag is een speciale NoLo editie van de befaamde Bluespoon’s Mad Hatter’s Brunch in samenwerking met Seedlip. Barmanager Martin Eisma zal een aantal cava cocktails met een laag alcoholpercentage en een aantal signature non-alcoholische Seedlip cocktails uit zijn mouw schudden. Terwijl de gerechten van Sander Bierenbroodspot fungeren als de perfecte ACW pick-me-up.

Tini Martini | Pulitzer’s Bar
Tijdens de Amsterdam Cocktail Week herintroduceren Hendrick’s Gin en Pulitzer’s Bar het martini-moment. Benieuwd hoe? Maak kennis met ’s werelds kleinste martini: de Tini Martini. Er is keuze uit vier verschillende mini-martini’s, waarin ook de limited edition Hendrick’s Orbium zijn opwachting maakt. Het ini-mini-tini-martini-moment wordt begeleid door microscopische spelletjes en een concert op een mini piano.

Spirited Reflux | Spirited Union Distillery
Nog voor ze officieel open zijn kan je op zondag 10 maart tijdens alvast buurten in de eerste rum distilleerderij van Nederland. De Spirited Union Distillery trapt Amsterdam Cocktail Week af en verwelkomt je vanaf 18:00. Twee gastbartenders schenken hier vast een aperitiefje voor de week die gaat komen.All the way from East London serveren Nazareth Rodrigues en Emily Chipperfield hier hun Spirited Reflux. Deze tropische cocktail bevat de frisse smaken van ananas, kardemom en kombucha. Een perfecte match met het zeezout en de kruidige tonen die de Union 55 rum zo kenmerkend maakt. Ook is er een interactieve workshops waarbezoekers hun eigen unieke spirit mogen distilleren met de botanicals naar keuze.

Liquid Art in de Tea Room | THE DUCHESS
In de extravagante Tea Room van The Duchess schenken bartenders zowel de adellijke klassiekers als de Old Fashioned en de Negroni, maar ook bijzondere creaties met bijvoorbeeld truffelhoning of huisgemaakte perziktequila.

Urban Playground in Noord | THE BUTCHER Social Club
Terwijl je met een burger een goed bodempje legt voor de rest van de avond, nip je hier aan een van de innovatieve cocktails of boozy milkshakes. Na afloop nog even flipperen of je vrienden inmaken met tafelvoetbal.

Is je date een Saint of een Sinner? | MR PORTER Steakhouse
Kom tijdens Amsterdam Cocktail Week langs bij MR PORTER. Zij hebben een wel hele unieke cocktailkaart samengesteld waarmee je direct meer inzicht krijgt in wie er tegenover je zit. Bij het nieuwe Saints & Sinners cocktailmenu kies je namelijk voor een bescheiden of juist extravagante cocktail. Zo weet je meteen wie je aan de haak geslagen hebt.

Mysterious Milk | Kanarie Club
Waar Kanarie Club vroeger nog een oude tramremise was, drink je hier nu de leukste creatieve cocktails aan de grote centrale bar. Tijdens de Amsterdam Cocktail Week kun je onder andere kiezen voor de ‘Mysterious Milk’. De naam zegt het al: dit mysterieuze toverdrankje zit vol met verrassingen. Een tipje van de sluier? Verwacht mezcal, grapefruit, en viooltjes. Meer verklappen we niet.

360°of cocktails! | MOMO Restaurant, Bar & Lounge
MOMO Restaurant, Bar & Lounge is al 10 jaar een favoriet van de stad. En dat is natuurlijk niet voor niks. Het stijlvolle en tijdloze restaurant serveert ultieme klassiekers maar ook een wisselend menu van innovatieve creaties. Denk bijvoorbeeld aan een Tokyo Martini of de Koi Samui Mule. Terwijl de prijswinnende bartenders hun kunsten laten zien aan de 360-graden bar, bestel dan ook vooral een kleine bar bite. De verfijnde Aziatische smaken en de bruisende sfeer laten die cocktail nog nèt iets beter smaken.

Dutch Martini | Freddy’s Bar
Ben je in de buurt van de Munttoren? Sla dan ook zeker Freddy’s Bar in Hotel De l’Europe niet over. Hier vind je wat authentieke Hollandse glorie in de Dutch Martini met Lake Bartezek vodka – een bijzondere Belvedere vodka uit de Single Estate Rye series. Wat deze Dutch Martini zo Dutch maakt? De toevoeging van korenwijn, vermouth en Amsterdams zuursap. De garnering met het Amsterdamse uitje maakt het helemaal af. Sluit je bezoek in stijl af in de naastgelegen fumoir. Hier geniet je, nippend aan je cocktail, als echte gentle(wo)man van een goede sigaar.

Reageer op dit artikel