Bekende Amsterdammers in actie voor café Scheltema

Bekende Amsterdammers in actie voor café Scheltema
De Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam / Foto: Frans Ruiter on Unsplash

Journalistencafé Scheltema aan de Nieuwezijds Voorburgwal dreigt door de coronacrisis zijn deuren voorgoed te moeten sluiten. Onder aanvoering van Sonja Barend en Geert Mak wordt nu een poging gedaan de zaak te redden.

Annie M.G. Schmidt kwam er over de vloer. Net als collega-schrijvers Henk Hofland, Simon Carmiggelt en Martin van Amerongen. Mede dankzij de beroemde clientèle groeide het bruine café uit tot een begrip in de literaire wereld. Maar nu de horeca vanwege de coronacrisis al maanden gesloten is, dreigt een faillissement.

Geert Mak en Sonja Barend

Vijf Amsterdammers zijn een bonnenactie begonnen om de teloorgang van Scheltema te voorkomen. Onder hen schrijver Geert Mak en voormalig presentatrice Sonja Barend.

Mensen die het café-restaurant willen steunen, kunnen een tegoedbon kopen van 25, 50, 100 of 250 euro. ‘Of veelvouden daarvan’, zo valt te lezen op de website. De bonnen zijn voor onbepaalde tijd houdbaar.

Lucht

‘Ontiegelijk lief’, noemt uitbater Wim de Lange de actie van de vijf vaste gasten. ‘Ze hebben ons vorig jaar al benaderd met het idee. We zijn toen wat gaan praten en uiteindelijk is daar deze actie uit ontstaan.’ Vlak voor de feestdagen werden de eerste tegoedbonnen verkocht. Het geeft de ondernemer naar eigen zeggen ‘lucht om weer verder te kunnen kijken dan een maand’.

Corona

Hoewel De Lange ‘liever gisteren dan vandaag’ de deuren weer opengooit, begrijpt hij ‘ergens’ wel dat dat nog niet kan in de strijd tegen het coronavirus. ,Ik hoop vooral dat iedereen zijn favoriete kroeg op een dergelijke manier steunt’, zegt hij.

‘Cafés zijn al bijna een jaar dicht, maar er gloort nu wel licht aan het einde van de tunnel. En met de steun van onze gasten kunnen we zorgen dat áls we straks open mogen, mooie cafés als deze nog bestaan.’