Café aan Maas sluit na 105 jaar en 21 overstromingen

Café aan Maas sluit na 105 jaar en 21 overstromingen

Een oud café en familiebedrijf op de Belgische oever van de Maas, ruim 5 kilometer ten noorden van Maastricht, heeft de deuren na 105 jaar gesloten.

Cafébaas Rudi Smeets van de uitspanning de Maasvallei in Herbricht zei tegen de krant De Morgen dat hij het opgeeft, 'het water heeft gewonnen'. De 58-jarige horecaman heeft heel zijn leven gesleten in het café dat zijn moeder en grootmoeder eerder runden. In zijn tijd als café-uitbater heeft hij zich ontwikkeld tot expert op het gebied van hoge waterstanden in de Maas en er 21 overstromingen meegemaakt.

Laatste overstroming

De laatste overstroming half juli betekende voor het cafeetje de doodsklap. De stroom van de Maas bereikte er haar hoogste peil, ook in het café zelf. Het was zeker zo erg als in 1993 en 1995 toen Smeets met een helikopter moest worden gered. D

De overheid heeft niet lang na die overstromingen al besloten dat het gehucht Herbricht als verloren en onbewoonbaar moest worden bestempeld. Alle bewoners moesten er voor 2009 vertrekken, maar Café Maasvallei heeft het er nog een heleboel jaren en overstromingen volgehouden.

Waterschade Beluga

Sterrestaurant Beluga Loves You in Maastricht liep afgelopen zomer ook flinke waterschade op. Volgens patron cuisinier Servais Tielman, was de waterschade opgelopen tot een kleine miljoen euro. Het restaurant moest wekenlang de deuren dichthouden.