Lowlander brouwt bier van afgedankte kerstbomen

Lowlander brouwt bier van afgedankte kerstbomen

Na de feestdagen belanden er elk jaar ruim 2,5 miljoen kerstbomen op straat. Lowlander Botanical Beers biedt met het Treecycle programma een kans om hier iets tegen te doen.

De brouwer roept iedereen op hun kerstboom na de feestdagen op 7 januari in te leveren bij deelnemende horecazaken door het hele land. Lowlander gebruikt de toppen en naalden van deze kerstbomen dan weer voor hun nieuwste batches Winter I.P.A., bier dat gebrouwen is met sparrennaalden afkomstig van gerecyclede kerstbomen. Wanneer je een kerstboom inlevert, krijg je er een Winter I.P.A. voor terug.

Sinds 2018

botanical beers

Het idee om iets te doen met afgedankte kerstbomen begon in januari 2018. Tijdens een nieuwjaarswandeling door Amsterdam zag Lowlander oprichter Frederik Kampman straten vol met kerstbomen. Toen duidelijk werd dat er elk jaar meer dan 2,5 miljoen kerstbomen worden weggegooid na de feestdagen, ontstond het plan om hier bier mee te brouwen.

Kruiden, specerijen en fruit vormen de basis van elk van de botanisch gebrouwen Lowlander bieren, dus een bier van sparrennaalden afkomstig van kerstbomen bleek hierop een goede aanvulling. Eén simpele oproep op social media met de vraag om gebruikte kerstbomen, leidde tot duizenden aanmeldingen en 150 inzamelingen, en het Treecycle programma was geboren.

Lowlander Winter I.P.A.

De Winter I.P.A. heeft een hoppig citrus-karakter, is verrassend verfrissend en vrolijkt daarmee de donkere dagen op. Door te experimenteren met zo’n veelzijdig ingrediënt als sparrennaalden en te combineren met jeneverbes, heeft Lowlander de smaak van de winter in een flesje weten te vangen.

Botanical Beers

Elk van de botanisch gebrouwen bieren heeft een uniek verhaal en unieke smaak. Lowlanders 'chief botanical officer' Frederik Kampman werkte jaren in brouwerijen en gin- en jenever distilleerderijen, zowel in Nederland als over de grens. 'Toen ik terecht kwam in de wereld van distilleren werd ik gegrepen door de vele kruiden en specerijen die werden gebruikt. Als bierliefhebber maakte me dat nieuwsgierig naar wat deze botanicals aan bier zouden kunnen toevoegen'. Zo ontstond het idee voor Lowlander.

Naast de Winter IPA, gebrouwen met gerecyclede kerstbomen, bestaat Lowlanders botanisch gebrouwen assortiment uit White Ale, Indonesian Pale Ale, de klimaatpositieve Cool Earth Lager, een zomerse Tropical Ale, Organic Blonde Ale, Floral Ale en Autumn I.P.A.. Het low & no assortiment van Lowlander bestaat uit een laag-alcoholisch bier van 2,5%, Lowlander Ginger & Lime Leaf en de non-alcoholische bieren 0.00% Wit, 0.3% I.P.A., 0.3% Organic Blonde Ale, 0.3% Cool Earth Lager en 0.3% Tropical Ale.

Via de Treecycle locator is te zien welke bars en restaurants meedoen, waarop direct kan worden aangemeld voor een locatie en moment naar keuze.