80.000 maaltijden vs 100 couverts

80.000 maaltijden vs 100 couverts

Pascal Jalhaij heeft het naar z'n zin bij zijn nieuwe werkgever Marfo in Lelystad. De topkok werd culinair adviseur bij de producent van, vooral, ...

Maaltijden maken is volgens Jalhaij 'een andere tak van sport. 'In de proceskeuken wordt ook hard gewerkt, maar anders. Daar wordt het smaakgehalte berekend in procenten. 80.000 maaltijden per dag is wat anders dan 100 couverts in een restaurant', aldus Jalhaij in een interview in De Gelderlander.

14 miljoen maaltijden
Jalhaij stapte als chef van het met twee Michelin-sterren gedoteerde restaurant Vermeer in Amsterdam over naar Marfo (Martinair Food) in Lelystad. De 14 miljoen (!) maaltijden per jaar gaan naar zorgcentra, legerbases, gevangenissen, groothandels, maar vooral naar de vliegmaatschappijen. Jalhaij werkt fulltime als culinair adviseur en ziet 'voldoende uitdagingen'.

Andere smaakperceptie
'Er is natuurlijk een heel andere smaakperceptie', weet de topkok. 'De druk op de oren is zo groot, dat er tot 30 procent smaakverlies op kan treden. Dus moet je maaltijden 'hoog op smaak' maken, om toch het gewenste resultaat te krijgen'. De wijnsnobs in de businessclass krijgen ook een veeg uit de pan. 'Door het smaakverlies merk je nauwelijks of je een goede Bordeaux drinkt of een doodgewone Côtes du Rhône.'

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.