nieuws

‘Aanbesteding kost miljarden

Catering

De overheid verspilt jaarlijks miljarden euro’s gemeenschapsgeld bij het uitschrijven en verlenen van opdrachten. Dat zeggen deskundigen op het gebied van aanbestedingen. Ook in contractcatering is er veel sprake van aanbestedingen.

‘Aanbesteding kost miljarden

De verspilling komt deels door gebrek aan kennis bij ambtenaren. Zij kunnen niet aangeven welke kwaliteit zij willen en wat een redelijke prijs is. Ook veel aanbestedingen zelf lopen mis, waardoor ze opnieuw moeten worden gedaan. Zelfs nadat de opdracht is verleend, kunnen de kosten nog uit de hand lopen doordat de eisen worden opgeschroefd. schrijft Het Parool.

De overheid weet niet eens hoeveel geld zij aan opdrachten uitgeeft. De schattingen lopen uiteen van vijftig tot honderd miljard euro per jaar. ‘Uit onderzoek blijkt dat een gemiddeld bedrijf al zes tot acht procent kan besparen door professioneel inkoopmanagement. Dat is bij de overheid zeker het geval’, zegt Arjan van Weele, hoogleraar inkoopmanagement aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Dat betekent dat zeker drie tot acht miljard euro wordt verspild.

Volgens aanbestedingsdeskundigen moet de aanbestedingswet niet wordt versimpeld. ‘De huidige regelingen zijn veel te ingewikkeld en niet te hanteren voor uitvoerende overheidsinstanties’, zegt Van Weele.

Ambtenaren krijgen vaak onmogelijke opdrachten van politici. De organisatie van overheidsopdrachtgevers pleit daarom voor speciale inkoopambtenaren die veel dichter op de politieke besluitvorming komen te zitten, net als in het bedrijfsleven. Zij moeten politici adviseren, zodat ambtenaren niet worden opgescheept met onuitvoerbare projecten.

Reageer op dit artikel