nieuws

Betere maaltijd leidt tot minder zorgkosten

Catering

Bewoners van zorgcentra eten meer en voelen zich beter als ze een aangepaste maaltijd krijgen. Daardoor nemen de kosten voor zorg af. Dat blijkt uit een pilotonderzoek op twee verpleeghuislocaties in Veghel en Oss.

Betere maaltijd leidt tot minder zorgkosten

Door de aangepaste maaltijd komen bewoners in gewicht aan en is de verwachting dat ze in de toekomst minder dure dieetproducten nodig hebben. Ondervoeding is in de ouderenzorg een groot probleem dat leidt tot meer zorgkosten.

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de resultaten bekendgemaakt. Het pilotonderzoek is gefinancierd door het ministerie van LNV, en opgezet samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (WVS). Het wetenschappelijk gedeelte van het onderzoek is uitgevoerd door Wageningen URFood & Biobased Research.

Minder medicijnen

In de locaties Watersteeg in Veghel en Vita Nova in Oss van zorginstelling BrabantZorg hebben 68 deelnemers tussen 17 mei en 8 augustus meegedaan aan het onderzoek. Het doel van dit onderzoek is om met de resultaten managers van zorginstellingen te voorzien van argumenten die investeren in goede maaltijden ondersteunen.

Daarom is gekozen voor een een samenwerking tussen wetenschap en praktijk zodat de resultaten in praktijk toepasbaar zijn. Verburg heeft een vervolgonderzoek toegezegd. Dat zal zich richten op de vraag of het aanbieden van een duurzaam totaal maaltijdconcept de kwaliteit van leven verhoogt en de zorgvraag en medicijngebruik vermindert.

Meer zorgcatering:

Reageer op dit artikel