nieuws

Cateringontvoerder tien jaar cel in

Catering

De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag de 51-jarige Izaan M. veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf voor de ontvoering van cateraar en miljonairsdochter Claudia Melchers. De rechter achtte bewezen dat M. een leidinggevende rol heeft gespeeld bij de kidnap uit haar woning in Amsterdam-Zuid in september 2005.

Cateringontvoerder tien jaar cel in

Het Openbaar Ministerie had twaalf jaar geëist. De straf valt lager uit door onder meer de barre omstandigheden waaronder M. gevangen heeft gezeten in Brazilië. Ook speelden zijn bekentenis over de rol die hij speelde bij de ontvoering en zijn spijtbetuiging mee bij de bepaling van de strafmaat.

De rechter sprak desondanks van een zeer ernstig strafbaar feit. ‘De gijzeling is voor mevrouw Melchers (eigenaresse van cateringbedrijf CMC in Amsterdam, red.), haar familie en vrienden een uitermate beangstigende en bedreigende ervaring geweest.’

Volgens de rechter hebben de kidnap en de bedreigingen het leven van Melchers en haar familie voorgoed veranderd. ‘Zij denken in het leven voor en na de ontvoering.’

M. heeft de cateraar op 12 september 2005 uit haar woning ontvoerd en ondergebracht in een bungalow op Landal Stroombroek nabij Doetinchem. Na haar vrijlating, drie dagen later, heeft hij contact met haar onderhouden en is hij haar blijven afpersen. De kidnappers eisten namelijk 300 kilo cocaïne. Melchers beloofde de daders in plaats daarvan 5 miljoen euro in ruil voor haar vrijlating. Het losgeld is echter nooit betaald.

M. was de laatste verdachte in het proces die terechtstond. In mei veroordeelde de rechter al zijn neef Lorenzo M. tot acht jaar gevangenisstraf. Hij was niet aanwezig bij de ontvoering, maar werd gezien als het brein achter de hele operatie.

Ook tegen Lorenzo had het OM twaalf jaar cel geëist. Drie ‘hulpjes’ bij de ontvoering kregen eerder al zes jaar celstraf, drie jaar waarvan 1 voorwaardelijk en twee jaar waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Reageer op dit artikel