nieuws

Minder kosten inflightcateraars door nieuwe Hygiënecode

Catering

De nieuwe Hygiënecode voor de contract- en inflightcatering is goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De code geldt nu ook voor inflightcateraars, die hierdoor de kosten flink zien afnemen.

Minder kosten inflightcateraars door nieuwe Hygiënecode

De nieuwe code is tot stand gekomen na een evaluatie van de code uit 2007 onder alle leden van de vakorganisatie voor contractcateraars, de Veneca. En na het bestuderen van codes uit andere branches. En zijn gesprekken gevoerd met de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), zodat de voedselveiligheid is gegarandeerd.

De nieuwe code is in vergelijking met de Hygiënecode voor de contractcatering 2007 breder toepasbaar. De nieuwe code is, door de vertaling van letterlijke wetteksten m.b.t. de basisvoorwaarden naar de praktijksituatie, transparanter geworden, aldus de Veneca .

Inflight

Naast de toevoeging van inflightcatering en de vertaling van wetteksten zijn de meest in het oog springende wijzigingen:

– regels voor ongekoeld presenteren zijn verruimd,

– Inflightcatering kan conform International Air Transport Association (IATA) richtlijnen leveren,

– de registratieverplichting beperkt zich tot afwijkingen, waardoor de registratiedruk afneemt.

Voor de inflightcatering is een spectaculair resultaat bereikt. Voorheen moesten inflightcateraars de maaltijden en overige producten aan boord beladen bij maximaal 7 graden Celsius. Vanaf 1 februari 2010 mogen producten, conform de richtlijn van de IATA, op maximaal 12 graden Celsius worden beladen.

Voedselveiligheid

Vanwege de korte termijnen tot verhitting die er in de inflightcatering bestaan is ook hier de voedselveiligheid gegarandeerd. In de internationale luchtvaart wordt al jaren met deze norm gewerkt zonder dat dit tot problemen leidt.

Dit verschil van 5 graden betekent een grote verbetering op de kosten, de toepasbaarheid en de concurrentie. Internationale vliegtuigmaatschappijen hanteerden ook al jaren de grens van 12 graden Celsius.

In de Hygiënecode voor de contract- en inflightcatering staan de algemene en specifieke normen voor de catering op het gebied van de hygiëne en de noodzakelijke controle, om zo de voedselveiligheid te waarborgen. De code is van toepassing op de gehele branche inclusief de eigen beheer situaties.

Zie ook: KLM Catering Services is hoogvlieger bij inflightcatering

Reageer op dit artikel