Biofood Magazine schreef begin deze zomer over de mogelijkheid om te sjoemelen met biologische producten in onder meer bedrijfsrestaurants. Dit omdat er geen strenge regelgeving en controle is.
Branchevereniging Veneca laat in Trouw weten boos te zijn op de suggestie van Biofood Magazine tot sjoemelen en te werken aan het opstellen van eigen criteria die zijn afgestemd met het ministerie van landbouw en voedselkwaliteit.
‘Daarbij stimuleren we bij onze leden juist dat biologische en duurzame producten worden toegepast’, aldus secretaris Jos van Straten van de Veneca in een brief aan Biofood Magazine, noteert Trouw.
Biologische catering
Directeur Raymond Hertong van product BioZorg zegt dat mensen uit de praktijk niet zo vol vertrouwen zijn als Veneca-secretaris Van Straten. Hertong in Trouw: ‘Ik hoor al jaren die geruchten over de biologische catering, maar ik kan ze niet hard maken. Nederland kent gewoon geen strenge regels voor biologisch. Die losse houding schept veel ruimte voor creativiteit. De verleiding is groot om de boel te beduvelen’.
Woordvoerder Chris Maan van stichting Skal (eigenaar van het zwarte Eko-label) zegt dat Biofood Magazine een punt heeft. Maan: ‘Het is jammer dat de catering buiten de regels valt en de overheid ook geen opdracht geeft dat gat te dichten. Het zijn Europese regels, en Brussel laat de lidstaten vrij om er zelf iets aan te doen. Nederland laat het zo’.