nieuws

30 procent voedsel partycatering weggegooid

Catering

In de partycateringbranche wordt per partij gemiddeld 30 procent aan voedsel weggegooid. Dat blijkt uit een onderzoek, dat is uitgevoerd in opdracht van cateraar Hutten in Veghel, de universiteit van Wageningen en het Platform Verduurzaming Voedsel.

30 procent voedsel partycatering weggegooid

Volgens de Veghelse cateraar Hutten is voor het eerst onderzocht hoe groot het aandeel voedselverspilling is in de partycateringbranche. En wat blijkt: gemiddeld wordt per partij 30 procent voedsel weggegooid.

Besparingen

Forse besparingen zijn dus mogelijk voor Hutten, aldus de cateraar. ‘Hoewel het exacte cijfer lastig te bepalen is, zouden er per jaar enkele tonnen kunnen worden bespaard. De derving kost Hutten gemiddeld €550 per partij.’

Hutten

De cateraar laat echter weten de maatschappelijke relevantie nog veel belangrijker te vinden. ‘De doelstelling van het onderzoek luidde: Het structureel vastleggen, evalueren en verminderen van reststromen binnen Hutten, en het vinden van efficiënte en verantwoorde oplossingen voor het verwerken  van deze reststromen.’

Buffet

Enkele andere conclusies uit het onderzoek: de dinervorm buffet zorgt voor de meeste waste (30 procent), gevolgd door een walking diner (31 procent) en een zittend/gewoon diner (28 procent). De belangrijkste oorzaak is te veel meenemen, no show speelt een veel beperktere rol.

Wageningen University

De resultaten komen uit het onderzoek ‘Valorisatie reststromen in de partycatering’, dat in de periode november 2012 tot en met juni dit jaar bij ruim honderd partijen is uitgevoerd.

Hutten gaf daartoe opdracht aan Han Soethoudt van Food & Biobased Research (onderdeel van de Wageningen University & Research).

Reageer op dit artikel