nieuws

Zelfvoorzienend bedrijfsrestaurant van start

Catering

Het was nog niet eerder vertoond, een zelfvoorzienend restaurant op een bedrijventerrein. Kas-Kantine heet de eetlocatie op bedrijventerrein Sugar City in Halfweg. Energie en ingrediënten worden grotendeels ter plaatse geproduceerd.

Zelfvoorzienend bedrijfsrestaurant van start

Het restaurant is gevestigd in een leegstaande fabriek. Muren zijn opgetrokken uit gerecyclede strobalen, voorzien van een kleilaag. Initiatiefnemer Menno Houtstra, zo meldt Foodclicks, maakte voor het eerst kennis met deze methode tijdens een duurzaam bouwproject in Roemenië. ‘Ik ben echt fan van deze techniek. Natuurlijk is het 100% milieuvriendelijk, maar het steekt ook prachtig af tegen het industriële karakter van de locatie.”

Houtstra is jarenlang werkzaam geweest als chef-kok van diverse biologische restaurants. Die ervaring zet hij in bij het samenstellen van de menu’s. ‘Belangrijk is dat het menu iedere dag verschillend is en dagvers, afhankelijk van de producten en ingrediënten die we kunnen krijgen.’

De chef-kok vindt dat er op een andere manier nagedacht moet worden over eten. ‘Door urban farming, recycling en lokale voedselproducenten in ons concept te betrekken, hopen we mensen – naast een heerlijke maaltijd – ook food for thought te bieden. Iedereen kan hier binnenwandelen en bijvoorbeeld vragen stellen over hoe je met weinig middelen een leefruimte kunt bouwen, hoe je een eenvoudige groentemuur of teelttafel maakt of waar lekkere lokale producten te verkrijgen zijn.’

Reageer op dit artikel