nieuws

Zilte Smaaksensaties het meest innovatief

Catering

Een concept dat past in deze tijd waarin verantwoorde voeding belangrijker wordt. De winnaar is Zilte Smaaksensaties van Hans Everse, chefkok bij Cleijenborch CulinR en deeltijdondernemer. Hij maakt op een innovatieve wijze gebruik van gezuiverd Oosterscheldewater.

Zilte Smaaksensaties het meest innovatief

Zilte Smaaksensaties, uitgroepen tot het Meest innovatieve concept, is de merknaam die Hans Everse, als chef werkzaam in de keuken van zorgcentrum Cleijenborch in Colijnsplaat, heeft bedacht voor een reeks gerechten, waaronder soepen, die bereid zijn met gezuiverd Oosterscheldewater. Deze gerechten zijn verkrijgbaar in enkele Zeeuwse supermarkten. Het voordeel van werken met Oosterscheldewater is dat je met 30 procent minder zout hetzelfde smaakeffect kunt bewerkstelligen.

Prettig bijverschijnsel van deze gerechten is dat ze voller van smaak zijn omdat er veel mineralen in dit  water zitten. De voorstanders weten zeker dat het gebruik van Oosterscheldewater voordelen heeft voor de gezondheid. Maar het vergde tijd en doorzettingsvermogen om tot de juiste recepturen te komen. De verhouding Oosterscheldewater – leidingwater wordt per gerecht vastgesteld en dat is een kwestie van uitproberen en experimenteren. Wie met Oosterscheldewater gaat koken moet opnieuw leren koken, heeft de Zeeuwse chef al eens gezegd.

Impact

Het concept van Everse heeft des te meer impact omdat hij ook in de keuken van Cleijenborch CulinR  gebruik maakt van Oosterscheldewater. Hij is waarschijnlijk de enige instellingschef die dat doet. Het gezuiverde water dat Everse gebruikt, wordt overigens gekeurd door de Voedsel – en Waren Autoriteit. Met de voedselveiligheid zit het dus ook goed.

De jury heeft Everse uitgeroepen tot winnaar omdat zijn concept iets toevoegt – en nog veel meer toe kan gaan voegen als het straks doorbreekt –  aan gezond en natuurlijk koken in Nederland. De jury plaatst wel een paar kanttekeningen. ‘Het is jammer dat we niet vanuit wetenschappelijke, onafhankelijke bron de werkelijke reductie van zouten kunnen aantonen.’ Werk aan de winkel dus voor onderzoekers.

Andere genomineerden

De Afval Coach van Ted Janzen en Scoolcompany van René Bos van Bram Stolk Foodservice waren de andere twee genomineerden. De eerste is een applicatie voor de registratie van voedselverspilling. Hiermee kunnen cateraars, horecaondernemers en consumenten hun verspilling aanzienlijk terugdringen.
Het concept Scoolcompany bevordert gezond eten en bewegen van schoolgaande jeugd. Over de eerste zegt de jury: ‘Zou eerst wat meer praktisch getest moeten zijn.’ Over de tweede: ‘Bijzondere aanpak van  schoolcatering. Jammer dat het onderdeel Scoolcard – waarmee gezonde aankoop op school wordt gestimuleerd – nog niet concreet getoond kon worden.’

Reageer op dit artikel