nieuws

Feestjes, uitjes en kerstpakketten liggen onder fiscaal vuur

Catering

Veel werknemers kunnen volgend jaar personeelsfeestjes, bedrijfsuitjes, sinterklaasfeesten en kerstpakketten wel vergeten. Bedrijven bezuinigen massaal op extraatjes voor het personeel, constateren belastingexperts bij Deloitte en KPMG in het Algemeen Dagblad.

Feestjes, uitjes en kerstpakketten liggen onder fiscaal vuur

Aanleiding voor de versobering is de nieuwe werkkostenregeling, die de ruimte voor werkgevers om fiscaalvriendelijk extraatjes te verstrekken volgend jaar flink beperkt. Zijn bedrijven toch te gul, dan legt de fiscus een naheffing op van 80 procent.
‘Veel werkgevers willen dat koste wat kost voorkomen en kiezen ervoor hun personeelsfeest af te schaffen of te versoberen’,  zegt Jurgen Stormmesand van KPMG Meijburg & Co. ‘Of ze houden hun feest op de werkvloer, dan mag het weer wel.’

Op de tocht staan ook het kerstpakket, bedrijfsfitness en vergoedingen voor kinderopvang, ziet MKB-belangenclub ONL voor Ondernemers. Eerder haalde de fiets van de zaak al uitgebreid het nieuws. ‘De echt noodzakelijke dingen als parkeerkosten blijven meestal wel vergoed, dus de feestjes en kerstpakketten zijn de klos’, zegt ONL-expert Geert Gladdines in het AD.

Experts hebben kritiek op de nieuwe werkkostenregeling (WKR), die juist een vereenvouding moest betekenen. ‘De oude regeling functioneerde prima’,  zegt belastingexpert Gerard van Westen. ‘Ook voor de Belastingdienst. Door politieke druk is dit er helaas uitgerold.’
Volgens Deloitte vallen er ook zaken onder de WKR die daarin niet thuishoren. ‘Neem de voorziening voor de lunch op het werk’, zegt Peter Brand van Deloitte.

Tip

Eerder al waarschuwde Bert Harks van Haak Horeca Advies Groep in Misset Horeca voor de nieuwe werkkostenregeling. ‘U kunt vanaf  2015 vrijwel alles vergoeden en verstrekken aan uw werknemers, maar u mag slechts 1,2 % van uw fiscale loonsom onbelast vergoeden. Over de rest betaalt u 80 procent eindheffing.’

Harks koppelde daaraan ook een tip voor de bedrijven die ermee te maken hebben. ‘U kunt de vergoeding ook als loon aanmerken. Dit kan goedkoper zijn dan de 80 procent eindheffing. Uw loonadministrateur kan dit voor u uitrekenen.’

Verschillende experts hebben laten weten dat de regeling ontwrichtend kan gaan werken voor de economie. Het draagvlak ervoor zou klein zijn. ‘De kans is groot dat de regering deze regeling zal moeten aanpassen.’

Reageer op dit artikel