Finalist trekt zich terug uit verkiezing IJssalon van het Jaar

Finalist trekt zich terug uit verkiezing IJssalon van het Jaar
De top-3 van de Gouden IJsspatel om het lekkerste kersenijsje van Nederland. Vlnr: Sanne Smit, IJssalon Pinoccio, Anne de Glint, Het IJscafé, en links Paul Wilderink van de IJssalon Paul Wilderink. Foto: Koos Groenewold.

De verkiezing IJssalon van het Jaar heeft geen zes, maar vijf genomineerden die voor de titel gaan. De IJssalon Paul Wilderink in Haaksbergen is namelijk uit de wedstrijd gestapt.

Dat meldt het Ambachtelijk IJscentrum. Als reden wordt een verbouwing genoemd die door corona is uitgesteld en privéomstandigheden. Daardoor zegt de ijssalon niet volop voor de IJssalon van het Jaar te kunnen gaan.

Verrast door nieuwe regels

Eigenlijk was het de bedoeling van Paul Wilderink om helemaal niet mee te doen met de IJssalon van het Jaar. Daarom had hij zich dit jaar enkel voor de Gouden IJsspatel ingeschreven (voor het lekkerste ijs) en niet voor de Gouden IJscreatie (voor de beste ijscoupe/-creatie), met de gedacht dat hij dan niet genomineerd kon worden voor de IJssalon van het Jaar. Wilderink was echter niet op de hoogte van de nieuwe regel: met ingang van dit jaar konden óók deelnemers aan één wedstrijd kans maken op een nominatie. ‘En toen werden we derde en waren we finalist in de IJssalon van het Jaar-verkiezing.’

IJssalon lag stil door corona

Het had allemaal gekund als corona geen roet in het eten had gegooid. Het werk in de ijssalon kwam een tijdje stil te liggen om vervolgens maximaal in te zetten op ijsdraaien. ‘De zomerperiode is géén tijd om even inspiratie op te doen voor je nieuwe interieur’, zegt Wilderink. ‘Nee, dan sta ik van 9 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds in de ijskeuken.’

Meer tegenslag

Toch bleef team Wilderink optimistisch en werd besloten de jurering af te wachten. Zover is het helaas niet gekomen, want de volgende tegenslag diende zich aan. Deze keer op privévlak. Pauls vrouw Ellen kampt met haar gezondheid. ‘Gezondheid gaat boven alles. Daarom trekken we ons terug uit de wedstrijd en focussen we ons voorlopig in eerste instantie op Ellens herstel. Vervolgens is het zaak om voldoende back-up in de ijssalon te hebben. De verbouwing? Die komt later wel. De ideeën borrelen al wel; we hopen aan de start van seizoen 2021 een stuk verder te zijn.’

Paul en Ellen Wilderink wensen de overige vijf genomineerden heel veel succes toe. ‘Het zijn stuk voor stuk mooie zaken en zoals wij het zien, maken ze allemaal kans.’

Vijf genomineerden

De genomineerden voor IJssalon van het Jaar zijn: IJs&Spijs in Haps, Intelligentia Taste Rooms in Eindhoven, Het IJscafé in Nunspeet, IJssalon Pinoccio in Heiloo en IJsie Prima in Callantsoog.

IJssalon van het Jaar twee keer in 2021

De IJssalon van het Jaar 2020 wordt niet in 2020 gekozen. Vanwege de coronaperikelen kan de organisatie de genomineerde ijssalons dit niet op een goede manier beoordelen. De winnaar van 2020 wordt bekendgemaakt op IJs-vak 2021, de vakbeurs voor de ambachtelijke ijsbranche die plaatsvindt op 7, 8 en 9 maart 2021 in Evenementenhal Gorinchem.

Na de vakbeurs gaat de wedstrijd IJssalon van het Jaar 2021 van start. Het doel is om de winnaar medio juni van dat jaar bekend te maken. Tot die tijd wordt de winnende ijssalon van 2020 optimaal ondersteund in de promotie van zijn zaak. Met deze oplossing hoopt de wedstrijdcommissie dat ook de winnaar van dit jaar voldoende ruimte krijgt om zijn titel wereldkundig te maken.