Ter Marsch & Co en Eetcafé San Blas winnaars Best Burger Benelux

Ter Marsch & Co en Eetcafé San Blas winnaars Best Burger Benelux
Fotocredits: Rose Mentink

De winnaars van de tweede editie van de Best Burger Benelux zijn bekend. Ter Marsch & Co uit Amsterdam won de battle in de categorie Meat Based Burger met de Holy Moly Burger. In de categorie Plant Based trok Eetcafé San Blas uit Schin op Geul aan het langste eind met de dry aged local beetroot burger.

Juryvoorzitter Pierre Wind kwam na afloop superlatieven tekort. ‘Het was puur kicken. Het barstte van de creativiteit, presentatie en innovatie, echt ongekend, het was een culinair walhalla.’ De bezoekers van de BBB vergaapten zich aan de kunststukjes die de tien finalisten met ongekende spirit en soms militaire precisie in 30 minuten bereidden.

Winnaars Mitch Kramer & Andy Hoogvliet van Ter Marsch & Co, Pierre Wind en John Vranken van Eetcafé San Blas. Foto: Roos Mentink.

Samen met juryleden Servais Tielman van Beluga Loves You, Robin Bravenboer van Seve Rotterdam, Restaurant Three en Kiiro Wijnhaven, Thomas Memurlin van The Huggy’s Bar en Herman Hell van Hell’s Kitchen liet Wind alle zintuigen spreken.

De verschillen waren klein. Pierre Wind: ‘Alle burgers waren fantastisch. Waarom wordt de één dan nummer één en de ander niet? Simpel, omdat de nummer één minder technische fouten maakt.’

Meat Based Burger

Best Burger Benelux 2021
Ter Marsch en Co (Andy) met de winnende meat burger.

Mitch Kramer en Andy Hoogvliet bereidden in de categorie Meat voor Ter Marsch & Co, de winnaar van vorig jaar, de Holy Moly Burger en wonnen daarmee een compleet verzorgde reis voor twee personen naar Ballymaloe Estate in Cork.

Pim de Lange, eigenaar van het burgerrestaurant: ‘We winnen veel prijzen. Dat betekent ook dat alles wat wij doen onder een vergrootglas ligt. Dat brengt natuurlijk een bepaalde druk met zich mee. We hebben ons toch weer overtroffen. Holy moly, we dit it again! Dit zorgt voor een positieve energieboost voor al onze mensen.’

Ter Marsch & Co liet zich inspireren door de Zuid-Amerikaanse keuken, die enorm in opkomst is in Europa. De Lange: ‘De vraag is dan hoe je deze vertaalslag naar de hamburger gaat maken. We zijn boekjes gaan kopen, filmpjes gaan kijken en tasting sessies gaan houden.’ Lachend: ‘Met resultaat.’

De ingrediënten van het winnende recept: Waguy A5 met Spaanse black angus van Miguel Vergara, zoetzuur van groene tomatillo tomaat, koriander avocado mole, Carnitas Guajillo chili buikspek, chorizo crème, pica cheddar, crispy zwoerd en limoen Jarritos crème, gemaakt van authentiek Mexicaanse frisdrank.

De Pastrami Burger van Alex Bar & Kitchen uit Maarssen was goed voor de tweede plek en €1000 aan shoptegoed bij HorecaLAB/Saro, restaurant Smoak uit Tervuren maakte het podium compleet met zijn smokeburger Flandrien. Eetcafé de Rooie Reiger uit Vianen werd vierde met de eigen Burger Rooie Reiger. De vijfde plek was voor De Daltons uit Voorthuizen met de Golden Crew Burger, deze burger is een afgeleide van zijn Golden Boy , officieel benoemd tot de duurste burger ter wereld.

Plant Based Burger

Doorsnede van de Burger van Eetcafé San Blas. Foto: Roos Mentink

In de categorie Plant Based was de winnaar van vorig jaar ook present in de finale. Dit keer was er voor Roland Biermans en dochter Audrey van Vitam Catering Bovag uit Bunnik brons weggelegd met hun Return of the champs. Ze lieten So Cal Kitchen met de ‘Melrose Pepper’ (vierde) en Freshmen met de ‘Happie Breakkie Burger’(vijfde) achter zich. Ay papi/KROK legde met de Viva las Vegan beslag op de tweede plek en daarmee €750 aan LA Streetfood producten.

Eetcafé San Blas uit Schin op Geul ging er met de hoofdprijs vandoor. De dry aged local beetroot burger was goed voor de hoofdprijs: naast een gouden trofee een €1000 shoptegoed van HorecaLAB/Saro. Winnaar John Vranken kon het nauwelijks geloven: ‘Ik was al blij met de finaleplaats. Toen nummer vijf werd omgeroepen, dacht ik ‘mooi, weer een plek verder’. Tot er nog maar twee over waren. ‘Het zal toch niet gebeuren?’ dacht ik en ja hoor. Het is echt ongelofelijk.’

De naam van de winnende creatie verraadt het hoofdingrediënt van de dry aged local beetroot burger. Andere onderdelen: een topping van pompoenchutney, gerookte espelettepeper en pied mouton, zogenaamde Franse schapenvoetjes, en rode ui, gemarineerd in Japanse yuzo.

Derde editie

De bokalen, met op de achtergrond Herman Hell & Pierre Wind. Foto: Roos Mentink

Bart Mentink van organisator LA Streetfood keek met een geweldig gevoel terug op de tweede editie van Best Burger Benelux. ‘250 inzendingen, 75 testbezoeken, 10 topfinalisten en uiteindelijk 2 winnaars met sensationele creaties. Wat een succes.’ Stralend: ‘Ja, die derde editie gaat er zeker komen.’