nieuws

Europese boete voor Belgische brouwers

Horeca

Vier Belgische brouwerijgroepen krijgen gezamenlijk een Europese boete opgelegd van 91,5 miljoen euro (f 201,3 miljoen) wegens het maken van verboden prijsafspraken op de Belgische markt.

Daarbij gaat het zowel om levering aan de horeca als de productie van huismerken voor supermarkten. Bijna de helft van de boete moet worden betaald door Interbrew (Stella Artois, Jupiler), de tweede brouwer ter wereld.

Behalve de strafheffing van 46,4 miljoen euro voor Interbrew verplicht de Europese Commissie brouwerij Alken-Maes, onderdeel van de Franse voedingsgigant Danone, 44,6 miljoen euro te betalen. Daarnaast krijgen de kleinere brouwerijen Primus Haacht en Martens elk een boete van 270.000 euro opgelegd. Het onderzoek naar kartelvorming op de Belgische biermarkt werd vorig jaar al opgestart.

Reageer op dit artikel