nieuws

Europarlement streng voor genvoedsel

Horeca

Het Europees Parlement heeft woensdag 3 juli gestemd voor strenge regels voor genvoedsel. Genetisch behandelde voedingsmiddelen moeten een etiket krijgen waarop dat staat. Dat geldt niet voor afgeleide producten zoals eieren, melk en vlees van dieren die genetisch bewerkt veevoer hebben gekregen.

De Europese Commissie wil zulke etiketten op genvoedsel om het door tal van voedselschandalen gedeukte vertrouwen van de consument te herwinnen. Het parlement stelt zich strikt op. De commissie wil levensmiddelen en veevoer met genetisch gemodificeerde organismen (ggo) of ingrediënten, dat technisch niet is te voorkomen of onvoorzien is, vrijstellen van etikettering zolang het om minder gaat dan 1 procent. Het EP verlaagt de drempel tot 0,5 procent en gunt de vrijstelling bovendien alleen aan ggo’s die in de Europese Unie erkend zijn.

Niet in de EU erkende ggo’s mogen van het parlement niet gebruikt worden in voedsel. De commissie wilde dat nog wel toestaan, tot maximaal 1 procent.