nieuws

Geen bewijzen tegen Heineken en Carlsberg

Horeca

De Europese Commissie heeft geen bewijzen gevonden voor kartelvorming tussen bierbrouwer Heineken en zijn Deense branchegenoot Carlsberg. Dat heeft Europees commissaris Monti van mededingingszaken bekendgemaakt. Hij baseert zich op onderzoek van de Europese Commissie over de periode 1995-2000.

Na invallen bij de bierconcerns in 2000, dachten commissieambtenaren documenten te hebben gevonden die wel wezen op verboden prijs- of marktafspraken. Ook zou een verslag van een telefoongesprek van een Carlsberg-directeur aan zijn hoogste baas hierop wijzen.

Na overhandiging van volledige informatie door Heineken en Carlsberg heeft Monti nu het onderzoek afgesloten met de conclusie dat er ‘geen bewijzen’ zijn voor kartelvorming. Eerder dit jaar trok de Europese Commissie de voorlopige conclusie dat Heineken en Carlsberg in de periode 1993 tot 1996 wel verboden marktafspraken hebben gemaakt. Deze vergrijpen zijn inmiddels verjaard.

Reageer op dit artikel