nieuws

Verdachte schietpartij Nijmegen vrijgelaten

Horeca

De politie in Nijmegen heeft maandag een van de verdachten van de dodelijke schietpartij van zondagochtend, vrijgelaten. De 25-jarige Nijmegenaar werd zondag kort na het incident opgepakt in verband met mogelijke betrokkenheid. Bij de schietpartij bij discotheek Matrixx kwam een 37-jarige portier om het leven.

Volgens de politie is na onderzoek niet gebleken dat de verdachte ook echt betrokken was. Een eveneens 25-jarige vrouw uit Nijmegen blijft wel vast op verdenking van betrokkenheid. De daadwerkelijke schutter is volgens de politie nog voortvluchtig. De recherche heeft aan hand van getuigenissen en beelden van bewakingscamera’s een goed idee van de identiteit van de dader. Volgens de eigenaar van de discotheek was de dader eerder uit de zaak gezet na een opstootje. Rond sluitingstijd keerde hij terug en loste de schoten.

De daadwerkelijke schutter is volgens de politie nog voortvluchtig. De recherche zegt aan de hand van getuigenissen en beelden van bewakingscamera’s een goed idee van de identiteit van de dader te hebben. Details wil de politie niet kwijt. Ook over de exacte toedracht wil de politie niet veel zeggen.

Volgens de eigenaar van de discotheek en volgens de werkgever van beide portiers, A. Beck van een particulier beveiligingsbedrijf, was de dader eerder die nacht buiten de deur gezet na een opstootje. Vervolgens vuurde de man rond sluitingstijd de fatale schoten af voor de ingang van de discotheek.

Volgens Beck van Beck Beveiliging droegen de twee neergeschoten mannen geen kogelwerende vesten, maar zogenoemde steekvesten. Die houden messteken tegen, maar geen kogels. ‘De mannen stonden vrijwel altijd in de discotheek en daar achten wij een steekvest voldoende’, aldus A. Beck. De portier die aan de deur stond, was even naar het toilet. De twee namen even voor hem waar. De portiers aan de deur van The Matrixx dragen normaal gesproken kogelwerende vesten, aldus Beck.

De portiers stonden nog binnen toen zij van buitenaf werden neergeschoten. Een 37-jarige man uit Schaijk overleed aan zijn verwondingen, zijn 37-jarige collega uit Houten lag maandag nog ernstig gewond op de intensieve zorg. Volgens Beck is de gewonde collega inmiddels wel aanspreekbaar. Bij het bedrijf, dat ruim vijftig portiers in dienst heeft, is geschokt gereageerd. Dinsdag is er een bijeenkomst voor het personeel.

De gemeente Nijmegen voerde maandag overleg over de schietpartij, maar ziet vooralsnog geen aanleiding om The Matrixx te sluiten. Volgens het gemeentebestuur doen er zich bij de discotheek zelden problemen voor.

Reageer op dit artikel